ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українських провайдерів на окупованих територіях підпорядковують незаконній кримській компанії

13.06.2023, 16:59
Фото – inbusiness.kz
Фото – inbusiness.kz

На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької областей та Криму рейдерським чином захоплюють компанії українських інтернет-провайдерів та примусово перереєстровують український інтернет-ресурс на російський.

Про це під час пресконференції "Захист і збереження вітчизняного сегмента інтернету" в Укрінформі розповіла радниця заступника міністра цифрової трансформації, директорка ТОВ "ВЕБ ПРО" Олена Кушнір, пише "Детектор медіа".

За її словами, це відбувається ще з 2014 року, проте з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну рейдерські захоплення стали постійною практикою на тимчасово окупованих територіях.

"Український сегмент інтернету втрачає велику кількість ресурсу. Окупанти заволодівають операторами, відключають мережі від українських каналів зв'язку і переключають трафік на кримську компанію "Міранда медіа", яку створили спеціально для того, щоб на окупованих територіях забезпечувався російський інтернет-трафік", – розповіла вона.

За її словами, це один з виявів масштабної русифікації: окрім російських паспортів і мобільного зв’язку, мешканців окупованих територій примусово переводять у російський інтернет-сегмент, щоб забезпечити умови для роботи російської пропаганди.

Олена Кушнір повідомила, що на сьогодні відомі десятки випадків, коли через погрози життю і безпеці власникам, технічним фахівцям і членам їхніх родин відбувалися рейдерські захоплення українських компаній, що оперують інтернет-ресурсом.

Тривалий час RIPE NCC – регіональна реєстратура інтернету, зокрема, в Європі дотримувалася позиції нейтралітету, що дозволяє росіянам перереєстровувати вкрадений в українців інтернет-ресурс.

Як пояснив фахівець з міжнародного права, адвокат Андрій Пилипенко, міжнародні санкції, накладені на фейкові владні структури на окупованих територіях Луганщини, Донеччини та Криму, у цій ситуації не допомагають, адже вони не є юридичними особами. Тим часом у RIPE NCC компанії з тимчасово окупованих територій подають документи, які засвідчують їхнє заснування як юросіб, а після перевірки укладають з реєстратором угоди на розпорядження фактично вкраденим інтернет-ресурсом.

"Візьмемо, до прикладу, перегляд санкцій у Євросоюзі. Це відбувається раз на пів року. За цей час компанії, які заволоділи українським інтернет-ресурсом, можна перереєструвати п’ять разів", – зазначив він.

Попри це представники України докладають зусиль, щоб налагодити конструктивний діалог із RIPE NCC.

"Уже створено тимчасовий механізм блокування такої перереєстрації за заявами українських компаній", – повідомила Олена Кушнір.

Надалі, за її словами, українська інтернет-спільнота має домогтися створення постійного механізму в цій сфері.

"Ми опрацювали запити від українських провайдерів. Встановили зв’язок з RIPE NCC і подаємо перші запити про відміну перереєстрації інтернет-ресурсу", – додала регіональна директорка інтернет-провайдера "Вінер Телеком" Вікторія Опанасюк.

Liked the article?
Help us be even more cool!