ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські науковці коментують лише кожен п'ятий матеріал про науку в онлайн-медіа – дослідження ІМІ

09.06.2020, 13:15
Фото – Shaylyn Esposito / smithsonianmag.com
Фото – Shaylyn Esposito / smithsonianmag.com

Українські експерти, науковці та дослідники коментують лише кожен п'ятий науковий матеріал у ЗМІ (20,3%). Водночас на сторінках українських онлайн-медіа переважають коментарі від іноземних науковців (79,7%).

Такими є результати дослідження ГО “Інститут масової інформації”, що охоплює 19 українських онлайн-медіа*.

Експерти ІМІ зафіксували, що середній показник новин про науку в українських онлайн-медіа становив лише 1,3% загальної кількості матеріалів.

Водночас понад третину (36,1%) всіх матеріалів, що стосувалися науки, були дезінформацією, містили фейки або псевдонаукові факти. 

Найпопулярнішими темами новин про науку в онлайн-медіа стали: здоров'я – на цю тему припало понад половину всіх “наукових” новин. Переважно це була інформація про дослідження лікування коронавірусу. На другому місці були новини про космос (Ілона Маска та SpaceX), на третьому – про технології. 

Найбільшу кількість матеріалів про науку, дослідження, експерименти або ж  науково-популярні новини було зафіксовано на сайті Суспільного – 4% (із загальної кількості новин у стрічці в моніторинговий період), на "Обозревателі" – 3,8% та на "Дзеркалі тижня" – 2,8%. Водночас експерти не зафіксували жодного матеріалу про науку на сайтах "Знай" та "Інтерфакс-Україна".

З повним дослідженням на тему висвітлення науки в українських онлайн-медіа можна ознайомитися тут.

*Аналіз проводився в 19 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ (десять найрейтинговіших та дев’ять ЗМІ, що підписали меморандум Медіаруху про дотримання професійних стандартів): obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, znaj.ua, rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), tyzhden.ua (М), interfax.com.ua (М), bykvu.com (M), suspilne.media. Моніторинговий період 18-24 травня 2020 року.

**Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!