ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна опустилася на одну позицію в рейтингу "Репортерів без кордонів"

20.04.2021, 10:55
Фото – Репортери без кордонів
Фото – Репортери без кордонів

Україна опустилася на одну позицію та посіла 97-ме місце у Всесвітньому Індексі свободи преси міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів", оприлюдненому 20 квітня.

За даними звіту, щонайменше в семи країнах Східної Європи на журналістів нападали невідомі, наприклад продавці або озлоблені перехожі. "Інститут масової інформації налічив в Україні 170 випадків фізичної агресії, що становить три чверті випадків порушень свободи преси в цій країні", – зазначають "Репортери".

Як ідеться у звіті, загалом тиск на журналістів чинять не тільки уряди. Пандемія і тимчасова самоізоляція призвели до загострення соціальної напруженості й часом посилювали вияви ненависті щодо ЗМІ, зокрема коли на санітарну кризу накладалися виклики, пов'язані з передвиборчою кампанією. 

Білорусь втратила п'ять позицій і посіла 158-ме місце через "безпрецедентні репресії проти журналістів для приховання масштабів акцій протесту проти оголошених результатів президентських виборів”.

Росія втратила одну позицію та посіла 150-те місце в рейтингу "Репортерів". Ця країна, зазначається у звіті, йде в бік дедалі репресивнішої моделі щодо незалежних журналістів і ЗМІ.

"У Росії незалежні засоби масової інформації протягом багатьох місяців, незважаючи на сильний тиск, боролись із сумнівними твердженнями влади й викривленими цифрами, які подавали в хибному світлі перебіг пандемії COVID-19", – йдеться у звіті. Також зазначається, що російська влада розширила дію закону про дезінформацію. 

Польща опустилася на дві позиції (з 62-го на 64-те місце в рейтингу). Після консолідації контролю над державними засобами масової інформації уряд продовжує політику "реполонізації" приватних ЗМІ з проголошеною метою впливати на їхню редакційну політику, або, іншими словами, цензурувати їх. Напередодні президентських виборів у середині 2020 року державні ЗМІ підтримали успішну кампанію президента Анджея Дуди щодо переобрання та зробили все можливе, щоб дискредитувати його головного суперника. Ще більше ветеранів-журналістів покинули державне радіомовлення після спроб керівництва запровадити цензуру.

До першої десятки Індексу свободи слова від "Репортерів" увійшли: Норвегія, Фінляндія, Швеція, Данія, Коста Ріка, Нідерланди, Ямайка, Нова Зеландія, Португалія та Швейцарія. 

Зазначається, що Норвегія посідає перше місце вже п'ятий рік поспіль, незважаючи на те що її ЗМІ підкреслюють відсутність доступу до суспільної інформації про пандемію. Фінляндія залишається на другому місці, а Швеція (+1) повернулася на третє місце, поступившись минулого року Данії (четверте місце, –1). 

"Отже, ренкінг 2021 року підтверджує форму "північної переваги" або "скандинавської моделі" в питанні підтримки свободи преси", – йдеться у звіті.

Загалом "Репортери без кордонів" зазначають, що журналістика повністю або частково заблокована в 73% країн, у яких організація проводить моніторинг свободи слова.

Всесвітній індекс свободи преси, який щорічно проводить оцінювання стану свободи преси в 180 країнах і територіях, показує, що робота журналістів серйозно ускладнена в 73 зі 180 країн, внесених до рейтингу, і обмежена ще в 59 країнах, тобто загалом у 73% країн. 

"Журналісти стикаються із "закриттям доступу" до інформації на місцях, а також до джерел інформації через або під приводом санітарної кризи. Чи буде цей доступ відновлено після закінчення пандемії? Дослідження показує, що журналістам стає дедалі важче розслідувати й висвітлювати делікатні теми, особливо в Азії та на Близькому Сході, але також і в Європі", – йдеться у звіті.

Зараз лише 12 зі 180 країн, або 7% (у порівнянні з 8% 2020 року), все ще можуть похвалитися сприятливим інформаційним середовищем. 

Ситуація в США залишається цілком гідною (44-те місце, +1), попри те що останній рік перебування Дональда Трампа на президентській посаді характеризувався рекордною кількістю нападів на журналістів (майже 400) і їхніх арештів (130). 

Як повідомляв ІМІ, у 2020 році Україна піднялася на шість позицій та посіла 96-те місце в Індексі свободи преси міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів".

Нагадаємо, за перший квартал 2021 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 50 випадків порушень свободи слова. З них 36 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. 

Liked the article?
Help us be even more cool!