ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" підняли Україну в рейтингу на шість позицій, але відзначили погіршення свободи слова

21.04.2020, 13:10
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

Україна піднялася на шість позицій та посіла 96-те місце в Індексі свободи преси міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів", повідомляє Радіо Свобода.

Водночас Україна погіршила свою оцінку на 0,06 бала й тепер її індекс – 32,52 (що нижче число, то кращим вважається результат). Тобто просування України в рейтингу відбулося завдяки гіршим показникам інших держав.

"Репортери без кордонів" вказують на недофінансування Суспільного мовлення. Також організація зазначає, що потрібно знижувати вплив олігархів на медіа, заохочувати незалежність редакцій та боротися з безкарним насильством проти журналістів.

Автори індексу заявляють, що інформаційна війна з Росією мала негативні наслідки, включно із забороною російських сайтів, заборонами на в’їзд для іноземних журналістів та судами в справах про державну зраду.

Як ідеться у звіті "Репортерів без кордонів", зміна влади в Україні не вплинула на ситуацію з погрозами та нападами на журналістів. Вони згадують про черкаського журналіста Вадима Комарова, який помер після нападу влітку 2019 року.

"Занепокоєння і надалі спричиняють питання доступу до інформації, маніпуляцій у новинах, порушень конфіденційності джерел, кібератак та крайнощів у боротьбі з фейковими новинами (включно із запропонованим законом про боротьбу з дезінформацією, який загрожуватиме свободі преси)", – заявили "Репортери без кордонів".

В організації додали, що непідконтрольні Україні райони Донбасу залишаються недоступними для журналістів та західних оглядачів.

Цьогорічний Індекс свободи преси очолюють Норвегія, Фінляндія, Данія, Швеція та Нідерланди.

Як повідомляв ІМІ, в 2019 році експерти ІМІ зафіксували 243 випадки порушень свободи слова. З них 172 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Для порівняння: у 2018 році було зафіксовано менше порушень свободи слова – 235 випадків. 

Уперше за останні три роки в Україні сталося вбивство журналіста. 20 червня 2019 року в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров, який так і не вийшов з медикаментозної коми після нападу.

Liked the article?
Help us be even more cool!