ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські митці закликають Раду ухвалити в цілому закон про мовні квоти на ТБ

22.05.2017, 15:45

Українські актори, режисери, письменники і кіносценаристи закликають Верховну Раду ухвалити цього тижня в другому читанні закон про мовні квоти на телебаченні, що дасть змогу збільшити в телеефірі частку україномовного продукту. Про це 22 травня на прес-конференції заявила акторка театру та кіно, ведуча розважальних шоу на ТБ Ірма Вітовська, повідомляє Укрінформ.

“Цього тижня відбудеться розгляд законопроекту 5313 про квотування (української мови - ред.) на телебаченні для можливості надавати україномовний продукт. Ми прийшли, щоб підтримати цей крок, закликати і стимулювати наших депутатів, щоб вони за цей законопроект проголосували”, - сказала Вітовська.

Вона зауважила, що протягом багатьох років україномовний продукт у нашій державі залишається вторинним, через це вона як українська актриса, яка не хоче їхати працювати в інші країни або емігрувати, почувається дискримінованою.

“Я думаю, що є багато глядачів, які хочуть дивитися українське і почуваються так само. Давайте подумаємо про це. Законопроект 5313 треба ухвалити ще й для того, щоб масовий глядач навчився споживати український телепродукт. Так було в історії з українським дубляжем, з озвучуванням фільмів, квотуванням музики на радіо. Я думаю, настала черга і україномовного телебачення”, - зазначила Вітовська.

Кінорежисер Олесь Санін у свою чергу розповів, що в особистих розмовах власники телеканалів на пропозицію збільшення частки україномовної продукції відповідають, що вони є законослухняними бізнесменами і громадянами, і якщо держава скаже, вони це робитимуть, але витрачати на це кошти з власної волі не хочуть.

“Тобто зараз ідеться про нескладну, нереволюційну ситуацію, в якій держава має зробити свій крок у простій формі торгової преференції, яка сьогодні в Україні існує з приводу закупівлі вугілля, нафти і газу, будівельних матеріалів, паперу для книжок, шоколаду, автомобілебудування. Точно таку саму історію зараз мої колеги і я просять створити і для україномовного продукту в Україні для телевізійних каналів, кінотеатрів і так далі”, - сказав Санін.  

Він додав, що учасники прес-конференції уособлюють індустрію, яка просить ухвалити закон про мовні квоти і встановити “правила гри і нашої творчої роботи з ринком, який наразі існує”.

“Ми навчилися жити у внутрішній еміграції, ми навчилися жити на окупованій території, ми вижили і зараз пропонуємо свої послуги для того, щоб розширити сферу впливу свого таланту на території, ширші за наші театри, кіностудії тощо”, - резюмував кінорежисер.

Підтримати ухвалення закону про мовні квоти на телебаченні прийшли також актори Наталія Сумська, Римма Зюбіна, Лариса Руснак, Богдан Бенюк, Остап Ступка, Дмитро Рибалевський, режисери Володимир Тихий і Тарас Ткаченко, письменники і сценаристи Ірен Роздобудько і Андрій Кокотюха.

Як повідомляв ІМІ, 16 березня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №5313 “Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації”, який встановлює обов'язкову частку україномовного контенту на телебаченні.

У загальному тижневому обсязі мовлення загальнонаціональних і регіональних телеканалів передачі та/або фільми українською мовою мають становити не менше 75% у кожному з проміжків часу між 7.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00.

Для телерадіоорганізацій місцевої категорії мовлення - 50% передач і фільмів державною мовою в тих же проміжках часу.

Liked the article?
Help us be even more cool!