ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна відмовилася видати журналіста Охунжонова Узбекистану - Amnesty International

07.11.2018, 10:00
Фото - Фейсбук Нарзулло Охунжонов

Генеральна прокуратура України відмовила в екстрадиції узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова (Ахунжанова), якої вимагає влада Узбекистану. Про це повідомила у Facebook виконавча директорка українського представництва Amnesty international Оксана Покальчук, повідомляє Радіо Свобода.

Покальчук оприлюднила лист ГПУ, у якому Охунжонову повідомляють, що 4 жовтня 2018 року Генпрокуратура “ухвалила рішення про відмову у видачі Вас Республіці Узбекистан” для притягнення до кримінальної відповідальності згідно з Кримінальним кодексом Узбекистану.

“Amnesty International Ukraine провела акцію термінової допомоги журналісту і домоглася його звільнення з-під арешту, після чого Ахунжанов отримав офіційний статус біженця. В Узбекистані права на свободу вираження та мирних зібрань жорстоко обмежуються. Провідні правозахисники, критики уряду та незалежні журналісти стають жертвами систематичних утисків та залякувань, стеження, арештів, нападів та умисної дискредитації”, – заявила вона.

Світлина від Оксана Покальчук - директорка Amnesty International Ukraine.

Фото - Фейсбук Оксана Покальчук

Як повідомляв ІМІ, 20 вересня 2017 року в аеропорту “Київ” (колишня назва “Жуляни”) був затриманий громадянин Узбекистану, журналіст Нарзулло Охунжонов разом із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми.

25 вересня Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб узбецькому журналістові Нарзулло Охунжонову, який 20 вересня попросив політичного притулку в Україні.

Україна затримала Охунжонова за міжнародним ордером на арешт 20 вересня, коли він з сім’єю прибув до України з Туреччини. Узбекистан подав міжнародний ордер на Охунжонова за звинуваченням у шахрайстві.

18 жовтня 2017 року Охунжонова звільнено з-під варти.

Охунжонов у своїх матеріалах критикував владу Узбекистану. Перед тим як втекти до Туреччини у 2013 році, Охунжонов очолював відділ політики та освіти на радіостанції державної Узбецької телерадіокомпанії. Через погіршення ситуації у сфері свободи преси під час невдалої спроби перевороту 2016 року Охунжонов вирішив покинути Туреччину.

Liked the article?
Help us be even more cool!