ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

УІНП: Використання імені Булгакова та пам'ятники на його честь є пропагандою імперської політики РФ

Пам'ятник Михайлу Булгакову в Києві. Фото – 44.ua

Присвячені письменнику Михайлу Булгакову пам’ятники, пам'ятні знаки, назви географічних об’єктів та юридичних осіб містять символіку російської імперської політики, а подальше використання його імені в назвах цих об’єктів та осіб, перебування в публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників є пропагандою російської імперської політики.

Таким є фаховий висновок Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті (УІНП) з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.

Експертна комісія зазначає, що російський та радянський письменник Михайло Булгаков – “імперець за світоглядом”, “затятий українофоб”.

“Письменник, незважаючи на роки життя в Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників”, – йдеться у висновку. 

Також, зазначають члени експертної комісії, Михайло Булгаков з-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні. 

“Світоглядно був на позиціях російського імперіалізму, білогвардійщини, схвалював експансію російського комунізму”, – зауважує експертна комісія.

“Пізніша легка критика радянської влади не завадила його симпатіям до більшовиків (оспівував захоплення червоними Києва і нищення борців за Україну – “мерзенних петлюрівців”) та схилянню перед Й. Сталіним”, – йдеться у висновку.

Також експертна комісія зазначає, що ідеологічні акценти прози Булгакова “свідчать про упередженість автора до українського світу”. 

“З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації”, – йдеться у висновку.

Також, зазначає комісія, Булгаков не визнавав існування української мови. 

“Отже, Михайло Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість безпосередньо пов’язана з глорифікацією російської імперської політики та неприхованою українофобією. Присвоєння його імені географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників та пам’ятних знаків в Україні було втіленням русифікації – складової російської імперської політики, спрямованої на нав’язування використання російської мови, пропагування російської культури як вищих порівняно з іншими національними мовами та культурами, витіснення з ужитку української мови, звуження українського культурного та інформаційного простору.

З огляду на викладене вище, об’єкти (географічні об’єкти, назви юридичних осіб, пам’ятники та пам’ятні знаки), присвячені російському письменнику М. А. Булгакову (1891–1940), відповідно до частини першої статті 2 Закону містять символіку російської імперської політики, а подальше використання імені М. А. Булгакова в назвах географічних об’єктів та юридичних осіб, перебування в публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики”, – йдеться у висновку.

Як повідомляв ІМІ, раніше Експертна комісія Українського інституту національної пам’яті визнала, що Арка дружби народів (перейменована на Арку свободи українського народу) у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

Liked the article?
Help us be even more cool!