ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Учасники круглого столу з нападником на "Схеми" кажуть, що їх ввели в оману (оновлено)

30.12.2021, 10:21
Фото – КП в Україні
Фото – КП в Україні

Андрій Гливка та Василь Горбаль, яких звільнив з посади радників міністр фінансів Сергій Марченко після участі в круглому столі з обвинуваченим у нападі на журналістів “Схем” в Укрексімбанку, прокоментували свою участь у події, повідомляє Радіо Свобода

Василь Горбаль заявив, що його ввів в оману Дмитро Раімов, представник “Агенції кризових комунікацій”, яка й організувала захід, де спікером виступив ексдиректор департаменту внутрішньої безпеки Укрексімбанку Ігор Тельбізов, який, зокрема, пообіцяв стати засновником “стипендіальної програми для журналістів-розслідувачів”.

У своєму дописі у фейсбуці Горбаль, який також є членом ради Національного банку України, написав, що після круглого столу в нього залишився “дивний і неприємний післясмак”, а відповідаючи на запитання в коментарях про свою присутність на заході, відповів, що це була “маніпулятивна спроба відбілити одного з учасників інциденту в Укрексімбанку”.

“Мені прикро, що дав ввести себе в оману щодо мети заходу Дмитру Раімову, що запросив мене. Хоча мій виступ і дисонував із загальним фоном дискусії, все решта залишиться на совісті організаторів і явно не покращить взаємну довіру. Те, що захід ініційований Тельбізовим, не анонсувалось, а місце проведення “розслабило” навіть мене з моїм досвідом”, – написав Горбаль.

Дмитро Раімов це твердження наразі не коментував.

Андрій Гливка, якого також звільнили з посади радника через участь у події, написав у фейсбуці, що відвідав “круглий стіл на запрошення товариша”, а темою, з його слів, мала бути комунікація банків з журналістами та суспільством. Він також повідомив, що попередив організаторів, що не представлятиме Міністерство фінансів.

“Прийшовши на захід і побачивши табличку з моїм ім’ям, знову наголосив на самому заході, що не говорю від імені Мінфіну. Матеріали, які вийшли після, не відображають позицію Мінфіну та міністра. Вважаю, що це неприпустимо! Написав заяву на звільнення, яку прийняв міністр”, – написав Андрій Гливка.

Гливка також подякував міністру фінансів Сергію Марченку “за підтримку та можливість працювати в чудовій команді”.

Оновлено о 12.55. Дмитро Раімов, коментуючи ситуацію, зазначив, що всі сторони круглого столу знали тему, а також він просив НСЖУ запросити до участі в заході журналістів “Схем”. Про це ІМІ повідомила Агенцієя кризових комунікацій.

“Тема круглого столу була публічною. Усі сторони, шановні журналісти, НСЖУ, експерти знали про тему та участь. На початку роботи модератор ще раз наголосив, що присутній Ігор Тельбізов. Далі всі висловлювалися і досить жорстко, протягом 1.5 години. Мені здається дивним, що беруть участь, а потім кажуть, що не знали. Також я маю скріншоти особистого листування, де ми просимо НСЖУ запросити “Схеми”, тому що у них є прямий контакт”, - сказав Раімов.

Як повідомляв ІМІ, 29 грудня міністр фінансів України Сергій Марченко звільнив своїх радників Андрія Гливку та Василя Горбаля після того, як вони взяли участь у зустрічі з нападником на журналістів “Схем” Ігорем Тельбізовим.

29 грудня фігурант справи про напад на журналістів “Схем” в Укрексімбанку Ігор Тельбізов зустрівся 29 грудня з журналістами та представниками громадськості в межах заходу “Укрексімбанк: медійні, репутаційні, політичні, економічні та соціальні наслідки найгучнішого скандалу 2021 року”. Представників “Схем” до дискусії не запрошували.

4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу “Схем” під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті. Після запитання про кредит структурам, пов'язаним із “ДНР”, Мецгер наказав відібрати камери в журналістів, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальше знімання. Крім того, журналістів незаконно утримували в приміщенні кабінету, не дозволяючи його залишити. Ігор Тельбізов застосував проти журналістів силу.

30 листопада четверо обвинувачених заявили у нападі на знімальну групу програми “Схеми” заявили в Голосіївському районному суді Києва, що не визнають своєї провини. Дії Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова кваліфікували за двома кримінальними статтями: за тією ж 171-ю та 121-ю (“Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень”).

Liked the article?
Help us be even more cool!