ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Учасник нападу в Укрексімбанку зустрівся з журналістами. "Схеми" до дискусії не запрошували

30.12.2021, 10:06
Фото – Детектор медіа
Фото – Детектор медіа

Фігурант справи про напад на журналістів “Схем” в Укрексімбанку Ігор Тельбізов зустрівся 29 грудня з журналістами та представниками громадськості в межах заходу “Укрексімбанк: медійні, репутаційні, політичні, економічні та соціальні наслідки найгучнішого скандалу 2021 року”, повідомляє “Детектор медіа”.

Представників “Схем” до дискусії не запрошували. В анонсі заходу повідомлялося, що він відбувся за сприяння НСЖУ. Пізніше анонс був видалений, однак у “Детектора медіа” залишився скриншот.

Окрім Тельбізова в заході взяли участь член ради НБУ Василь Горбаль, політолог Андрій Гливка (в анонсі був представлений як радник Мінфіну), ексрадник МОЗ Дмитро Раімов, телеведучий Сергій Дойко, журналістка Анастасія Товт, телеведуча телеканалу “Наш” Анна Можаровська.

Модератором виступив журналіст, колишній головний редактор Радіо НВ, телеведучий Валерій Калниш.

Під час зустрічі Тельбізов заявив, що ситуація з журналістами ганебна та неприпустима й він шкодує, що це сталося.

“Я вперше познайомився з журналістами в роботі. Журналістика – одна з найважливіших професій. Я докладу всіх зусиль для недопущення подібних ситуацій надалі”, – цитує Тельбізова “КП в Украине”.

Тельбізов додав, що планує створити “стипендіальну програму для журналістів-початківців та журналістів-розслідувачів”.

Андрій Гливка зазначив, що з інциденту необхідно зробити висновки, врахувавши міжнародний досвід для недопущення подібних скандалів.

Пізніше в коментарі “Детектору медіа” Гливка повідомив, що був на заході як приватна особа і не представляв Мінфін, про що заявив одразу на початку дискусії. За його словами, організатором заходу виступив медіаексперт Дмитро Раімов.

Керівниця та ведуча програми журналістських розслідувань “Схеми” Наталка Седлецька в коментарі “Детектору медіа” заявила, що журналістів проєкту не запросили на цей захід.

Як повідомляв ІМІ, 4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу “Схем” під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті. Після запитання про кредит структурам, пов'язаним із “ДНР”, Мецгер наказав відібрати камери в журналістів, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальше знімання. Крім того, журналістів незаконно утримували в приміщенні кабінету, не дозволяючи його залишити. Ігор Тельбізов застосував проти журналістів силу.

У нападі звинувачуються четверо співробітників Укрексімбанку – колишній голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер, ексдиректор департаменту інформаційної політики банку Володимир Пікалов, колишній директор департаменту банківської безпеки установи Ігор Тельбізов та ексначальник управління внутрішньої безпеки банку Олег Осіпов.

11 жовтня Голосіївський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід для відстороненого голови правління Укрексімбанку Євгена Мецгера у вигляді нічного домашнього арешту. Йому інкримінують перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та незаконне утримання людей (чч. 1, 3 ст. 171, ч. 2 ст. 146  КК України).

Такий самий запобіжний захід суд обрав директору департаменту інформаційної політики Укрексімбанку Володимиру Пікалову. Третьому підозрюваному співробітнику Укрексімбанку суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

11 листопада стало відомо про поновлення на посадах директора департаменту банківської безпеки Укрексімбанку Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова, які за наказом голови правління цієї фінустанови Євгена Мецгера 4 жовтня застосували силу проти журналістів програми “Схеми”.

Того ж дня Укрексімбанк заявив, що не має законних підстав відстороняти від роботи директора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки Олега Осіпова попри їхній статус обвинувачуваних у кримінальному провадженні.

12 листопада директор департаменту банківської безпеки Укрексімбанку Ігор Тельбізов повернувся на роботу під аплодисменти працівників фінустанови. Його поновили на посаді після нападу на журналістів “Схем”.

12 листопада правління АТ “Укрексімбанк” за рекомендацією Наглядової ради звільнило Ігоря Тельбізова з посади керівника Департаменту банківської безпеки банку та Олега Осіпова з посади начальника управління внутрішньої безпеки.

30 листопада четверо обвинувачених заявили у нападі на знімальну групу програми “Схеми” заявили в Голосіївському районному суді Києва, що не визнають своєї провини. Дії Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова кваліфікували за двома кримінальними статтями: за тією ж 171-ю та 121-ю (“Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень”).

Liked the article?
Help us be even more cool!