ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У YouControl з’явився реєстр зі 170 тисяч російських воєнних злочинців

02.06.2023, 14:12
Фото -informnapalm.org
Фото -informnapalm.org

Аналітична система YouControl додала новий блок для перевірки фізичних осіб – "Російські воєнні злочинці" (Russian War Criminals). Це – спільний проєкт журналістів Слідство.Інфо та активістів Антикорупційного штабу, у якому вони зібрали понад 170 тисяч профілів військових Російської Федерації, пише chronicles.pro.

Онлайн-реєстр містить дані військових російської армії, ідентифікованих осіб полонених росіян, а також вбитих під час війни в Україні громадян РФ. Російських солдатів у цьому реєстрі ідентифікують за допомогою відкритих джерел: списків Центру оборонних стратегій та ГУР, бази даних "Ищи своих", соцмереж та журналістських розслідувань.

База була створена в травні 2022 року з метою ідентифікації усіх військовослужбовців рф, які беруть безпосередню участь або причетні до війни росії проти України. Одним із ключових завдань проєкту є допомога у збиранні доказів злочинів конкретних осіб під час військових дій – для подальшого використання українськими й міжнародними слідчими та надання цих доказів в українських судах і у Міжнародному кримінальному суді (Гаага, Нідерланди).

Дані з реєстру "Російські воєнні злочинці" в системі YouControl знаходяться в модулі "Перевірка фізичних осіб" у лівому боковому меню "Медіа". Наприклад, при перевірці підполковника поліцейського спецпідрозділу СОБР Росгвардії по Кемеровській області Дмитра Астахова, YouControl покаже два результати. Перший – ПІБ особи, коли ім’я та прізвище повністю збігається при перекладі з російської мови на українську, оскільки при пошуці в базі даних Russian War Criminals прізвище, ім’я та по-батькові особи потрібно вказувати тільки російською мовою. Другий – схоже ПІБ, коли немає впевненості в перекладі російського ПІБ та/або часткового збігу з ПІБ із запиту.

У досьє можна побачити звання та приналежність до військової частини, а також статус воєнного злочинця:

  • мертвий
  • у полоні
  • підозрюваний
  • проводиться розслідування
  • ідентифікований
  • причетний.

Як повідомляв ІМІ, в Україні запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти, який розробило МВС спільно з уповноваженим зі зниклих безвісти та іншими відомствами. Від сьогодні, 2 травня, дані про зниклих вноситимуться до цього реєстру.

Liked the article?
Help us be even more cool!