ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вільнюсі відкрили фотовиставку про роботу українських журналістів на війні

16.09.2022, 17:01

У Вільнюсі (Литва) сьогодні, 16 вересня, відкрилася виставка фотографій українських журналістів на війні #OntheFrontlinesofTruth.

Експозицію розмістили всередині будівлі залізничного вокзалу. На фотовиставці представлено 30 світлин про роботу журналістів у багатьох куточках України, де точилися бої з початку повномасштабного вторгнення Росії до України. 

Мета виставки – привернути увагу до злочинів, скоєних Російською Федерацією проти медіа та журналістів, а також показати надзвичайно небезпечні умови роботи журналістів в Україні.

Виставку організували ГО "Інститут масової інформації" (ІМІ) та міжнародна організація Internews за підтримки Lietuvos Spaudos Fotografų Klubas.

“Ці вражаючі фотографії показують результат жорстокого вторгнення Росії в Україну та умови, з якими щодня стикаються українські журналісти. В Україні кількість загиблих репортерів від російських атак продовжує зростати. Ці дії Росії є воєнними злочинами, і ми повинні зробити все можливе, щоб притягнути винних до відповідальності”, – сказала виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Під час церемонії відкриття посол України в Литовській Республіці Петро Бешта висловив солідарність з українськими журналістами. “Ці фотографії показують, наскільки життєво важливою є підтримка роботи журналістів, які ризикують життям на передовій, намагаючись задокументувати війну, прагнучи інформувати своїх громадян. Вони борються з диктатурою і тиранією, які мають на меті змусити замовкнути медіа та знищити незалежну журналістику”, – сказав він.

Голова громадської організації “Детектор медіа” Наталія Лигачова зазначила під час відкриття: “Ці світлини мають особливу цінність, тому що вони фіксують роль журналістів на війні, їхні емоції та стійкість у таких важких умовах”.

Журналіст-фрілансер Стас Козлюк, чиї фото, зокрема, представлено на фотовиставці, розповів Суспільному, що найважчим зніманням за цю війну для нього стало знімання на Житомирській трасі у квітні.

“Це була зйомка на Житомирській трасі 2 квітня. Ми туди з колегами поїхали знімати звільнені села. Нам сказали, що десь є розстріляні місцеві жителі. Ми виїхали на Житомирську трасу, і це був шок. Тому що там були десятки спалених убитих цивільних. І до цього неможливо бути готовим. Певний час ти стоїш і не можеш себе змусити робити хоч щось, тому що ти намагаєшся усвідомити цей рівень жорстокості. Намагаєшся знайти відповідь на питання, чому так сталося, це були цивільні, вони були не комбатанти, вони намагалися врятуватися, і їх повбивали росіяни. А потім ти розумієш, що це треба знімати, зафіксувати. Це найважча зйомка була за цю війну”, – розповів він.

Це вже друга виставка фотоматеріалів. Перша була організована в червні в Страсбурзі (Франція) Інститутом масової інформації, Постійним представництвом України при Раді Європи, Українською делегацією в Парламентській Асамблеї Ради Європи та PromoUkraïna.

Журналісти надіслали ІМІ понад 200 фотографій про свою роботу, 30 з них було обрано для експонування на виставці у Вільнюсі.

Свої фотографії ІМІ надали журналісти: Стас Козлюк, В’ячеслав Мавричев, Сергій Нужненко, Марія Малевська, Олександр Хоменко, Олександр Ратушняк, Настя Станко, Мар’ян Кушнір, Аліна Клименко, Інна Варениця, Ніколєтта Стоянова, Андрій Крамченков, Антон Скиба, Олег Петрасюк, Влад Мусієнко, Юрій Руденко, Олексій Братущак, Олександр Медведєв, В'ячеслав Ратинський, Стас Юрченко, Богдан Кутєпов, Марчін Сюдер, Мстислав Чернов, Nathan Vander Klippe.

Liked the article?
Help us be even more cool!