ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Страсбурзі відкрили фотовиставку про роботу українських журналістів під час війни

22.06.2022, 09:36
На фото журналіст Слава Мавричев, підготовка репортажу зі звільненого від окупантів селища Гусарівка, квітень 2022. Авторка фото - Марія Малевська
На фото журналіст Слава Мавричев, підготовка репортажу зі звільненого від окупантів селища Гусарівка, квітень 2022. Авторка фото - Марія Малевська

У Страсбурзі (Франція) 21 червня відкрилась спільна фотовиставка Інституту Масової Інформації, Постійного представництва України при Раді Європи, Української делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи та PromoUkraïna про роботу українських журналістів під час війни #OntheFrontlineOfTruth "Російська загарбницька війна проти України: робота журналістів".

Мета виставки - привернути увагу до злочинів, скоєних російською федерацією проти медіа та журналістів, а також показати надзвичайно небезпечні умови роботи журналістів в Україні.

Як повідомила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк, журналісти надіслали ІМІ понад 200 фотографій про свою роботу. Це перша виставка з серії закордонних, які робить ІМІ аби привернути увагу до роботи журналістів в Україні. 

“Світ має знати, як виглядає ця війна, і як тепер виглядає журналістика в Україні”, - зазначила вона.

Участь у відкритті взяли Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович Бурич, Президент ПАРЄ Тіні Кокс, голова української делегації у ПАСЄ Марія Мезенцева, Постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк, членкиня української делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Євгенія Кравчук. 

“Свобода преси і захист журналістів потрібно захищати і підтримувати в усі часи, навіть в виняткових обставинах, таких як війна. Парламентська Асамблея засуджує кожний прояв насильства і підтримує кожну дію для забезпечення свободи інформації і вираження поглядів в країнах-членах Ради Європи”, - зазначив президент ПАРЄ Тіні Кокс.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович Бурич зазначала, що атака проти журналістів є воєнним злочином і потрібно зробити все для розслідування і притягнення до відповідальності причетних.

“Від початку грубої незаконної і триваючої агресії Російської Федерації – багато українських медіа були зачинені, телевежі зазнали обстрілів, знімальні групи були атаковані. В той же час постійно зростає кількість журналістів, які були поранені, зазнали тортур і були вбиті. Багато журналістів зникли. Це не лише трагічно і жахливо. Спрямування атак проти журналістів, людей які прямо не беруть участі в бойових діях – становить воєнний злочин. Там, де такі злочини були вчинені, потрібно зробити все для розслідування і притягнення до відповідальності причетних. Звичайно, наша Організація підтримує українських журналістів”, - зазначила Марія Пейчинович Бурич.

Свої фотографії надали журналісти: Стас Козлюк, В’ячеслав Мавричев, Сергій Нужненко, Марія Малевська, Олександр Хоменко, Олександр Ратушняк, Настя Станко, Мар’ян Кушнір, Аліна Клименко, Інна Варениця, Ніколєтта Стоянова, Андрій Крамченков, Антон Скиба, Олег Петрасюк, Влад Мусієнко, Юрій Руденко, Олексій Братущак, Олександр Медведєв, В'ячеслав Ратинський, Стас Юрченко, Богдан Кутєпов, Марчін Сюдер, Мстислав Чернов, Nathan Vander Klippe.

Фотографії цих героїчних журналістів та журналісток під час роботи демонструють нелюдську жорстокість у воєнний час: свідомі напади військових на об’єкти цивільної інфраструктури, мирне населення, катування та  вбивства цивільних осіб. Російські війська постійно використовують важке озброєння та боєприпаси, призначені для масового вбивства мирного населення.

Liked the article?
Help us be even more cool!