ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У світі за рік рекордно зросла кількість журналістів, що перебувають за ґратами, – "Репортери без кордонів"

16.12.2021, 11:40
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

У світі у 2021 році в ув'язненні через свою роботу перебуває 488 журналістів, серед них 60 жінок. Число ув'язнених працівників ЗМІ за 2021 рік зросло на 20%, і це рекордне зростання кількості журналістів, які перебувають під вартою.

Про це йдеться у звіті організації “Репортери без кордонів” (RSF), оприлюдненому 14 грудня та оновленому 16 грудня.

Згідно зі звітом, 65 людей тримають у заручниках. Число вбитих журналістів (46) є найнижчим за останні 20 років.

В організації зазначають, що ще ніколи з 1995 року, початку публікації щорічних звітів RSF, кількість журналістів, які перебувають у в'язницях, не була такою великою, як у 2021-му. 

“Це виняткове зростання кількості незаконних затримань здебільшого пов'язане з трьома країнами: Бірмою, де хунта силою захопила владу 1 лютого 2021 року; Білоруссю, яка захлинулась у репресіях після спірного переобрання Олександра Лукашенка в серпні 2020 року; і Китаєм, де Сі Цзіньпін посилює контроль над спеціальним адміністративним районом Гонконг, що колись вважався зразком свободи слова для всього регіону”, – йдеться у звіті.

Крім цього, “Репортери без кордонів” зауважують, що ніколи ще не налічували такої кількості журналісток, які перебувають у в'язницях: 60 з них нині позбавлено волі через їхню професію. Це, за даними організації, на третину більше (33%), ніж 2020 року. 

Китай, який п'ятий рік поспіль залишається найбільшою в'язницею для репортерів у світі, також є країною, де за ґратами перебуває найбільша кількість жінок (19), включно з лауреаткою премії RSF – 2021 Чжан Чжань, чий стан здоров'я став критичним. У Білорусі затримано більше жінок (17), ніж чоловіків (15). Серед них – дві репортерки незалежного каналу “Белсат” Дар'я Чульцова та Катерина Андрєєва, яких засуджено до двох років позбавлення волі за онлайн-трансляцію не дозволеної владою демонстрації. Із 53 затриманих журналістів та співробітників ЗМІ, які перебувають за ґратами в Бірмі, дев'ять – жінки.

“Причина таких високих даних щодо незаконних затримань журналістів – результат діяльності трьох диктаторських режимів. Це наслідок посилення диктаторських тенденцій у всьому світі, акумуляції криз та відсутності будь-якого сумління в цих режимів. Це також може бути результатом нового геополітичного розкладу сил, коли авторитарні режими не зазнають досить тиску для обмеження їхніх репресивних дій”, – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Водночас “Репортери” звертають увагу на зменшення кількості вбивств журналістів. Так, 2003 року кількість убитих журналістів була меншою за 50. Цифра в 46 убитих станом на перше грудня 2021 року переважно пояснюється зниженням інтенсивності збройних конфліктів (Сирія, Ірак, Ємен) та мобілізацією організацій захисту свободи ЗМІ, включно з RSF, запровадженням міжнародних та національних механізмів, спрямованих на захист журналістів. 

Проте, констатує RSF, незважаючи на цей історично низький показник, у середньому майже щотижня у світі за професійну діяльність убивають одного журналіста. За даними організації, 65% убивають усвідомлено та навмисно. Мексика та Афганістан знову стали двома найнебезпечнішими країнами цього року: у них налічується сім і шість загиблих відповідно. Ємен та Індія ділять третє місце: чотири вбитих у кожній з цих країн.

Крім того, у звіті за 2021 рік RSF наводяться деякі з найяскравіших випадків цього року: так, у Саудівській Аравії та В'єтнамі два журналісти (Алі Аболухом та Фам Чі Дунг) були засуджені до найтривалішого терміну ув'язнення (15 років); у Камеруні та Марокко два журналісти стикаються з найтривалішими й кафкіанськими процесами (Амаду Вамульке та Алі Анузла); у Гонконгу та Ірані утримуються найстарші ув'язнені (Джиммі Лаю 74 роки, а Кайвану Самими Бехбахані – 73). А в Малі був захоплений у заручники єдиний цьогоріч іноземний журналіст – француз Олів'є Дюбуа, який продовжує залишатися в руках викрадачів.

Як повідомляв ІМІ, 9 грудня Комітет із захисту журналістів повідомив, що у світі у 2021 році в ув'язненні через свою роботу перебуває 293 журналісти. Китай третій рік поспіль залишається лідером за кількістю ув’язнених журналістів.

18 листопада премію за свободу преси – 2021 від міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF) отримали китайська журналістка Чжан Чжань у категорії “За мужність”, палестинська журналістка Майдолін Хассона в категорії  “За незалежність”, а також розслідувальний проєкт “Пегас” у категорії “Вплив на суспільство”.

Liked the article?
Help us be even more cool!