ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Китайська журналістка, яка висвітлювала спалах коронавірусу в Ухані, близька до смерті

08.11.2021, 10:00
Фото – ВВС
Фото – ВВС

Китайська журналістка Чжан Чжань, яка однією з перших почала висвітлювати спалах коронавірусу в місті Ухань, при смерті. Про це повідомив її брат, пише “Настоящее время”

У травні 2020 року її затримали, у грудні засудили до чотирьох років ув'язнення. Пізніше стало відомо, що Чжань оголосила голодування.

“Хочу, щоб світ запам'ятав її такою”, – написав у твіттері брат журналістки. За його словами, зараз вона важить менш ніж 40 кілограмів за зросту 177 сантиметрів і може не пережити холодної зими в китайській в’язниці. Звільнити Чжань знову закликали правозахисні організації, а “Репортери без кордонів” номінували її на премію за свободу преси.

“Чжан Чжань, яка спочатку не мала опинитись у в’язниці, зараз, схоже, у смертельній небезпеці. Влада Китаю повинна негайно звільнити її, щоб вона могла припинити голодування й отримати медичну допомогу, якої вона так потребує”, – йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Чжань почала голодувати понад рік тому і зараз уже не може навіть підвести голову без сторонньої допомоги. Її годують примусово через трубку в носі. Під час слідства активістку три місяці постійно тримали в кайданках. Відомо, що в серпні вона була в лікарні, але адвокати зв’язатися з нею не можуть. Сім’я намагалася побачитися з журналісткою три тижні тому, але з в’язниці їм досі не відповіли. Мовчанням зустрічають і запити журналістів.

“Я казав їй, що голодування – це великий ризик. Вона відповіла: “Я знаю, але вірю всім серцем і, найімовірніше, не пошкодую, – розповів адвокат журналістки Рен Цюаньню. – Важливим є контекст її справи. Пандемія стала глобальною катастрофою. Вона хотіла розповісти правду, показати вищим посадовцям, що приховують на місцях”.

Колишня юристка приїхала до Уханя в лютому минулого року, коли в китайській провінції почався спалах епідемії коронавірусу. Поки влада Китаю стверджувала, що все під контролем, Чжань вела стріми й показувала, як крематорії працювали день і ніч. “Людям нічого не кажуть, місто просто закрили”, – писала вона. У травні Чжан Чжань зникла – і знайшлася вже у в’язниці в Шанхаї.

У день вироку прихильників Чжань, іноземних журналістів та дипломатів від будівлі суду відтіснила поліція. Серед звинувачень, висунутих їй, – інтерв'ю закордонним ЗМІ та дві неточності в публікаціях. Чжань повідомила, що містянам доводилося платити за тести на ковід, а влада під час локдауну розсилала в домівки гнилі овочі. Журналістка наполягає, що це все правда. Засідання суду тривало лише три години. Активістку відправили до в’язниці на чотири роки.

“Під час слухань суд лише згадав багато важливих доказів, але не заглиблювався в зміст есе та відео. Нам їх не показали, у нас не було навіть можливості зрозуміти, що зробила Чжан Чжань, або надати докази її невинуватості, – розповідає адвокат Чжан Кеке. – Це одна з причин, чому розгляд був таким поспішним. Вона не відповідала на запитання, говорила лише, що не співпрацюватиме із судом, який діє не за законом”.

За офіційними даними, зараз у всьому Китаї фіксують близько ста випадків коронавірусу на добу. За успіх у боротьбі з пандемією офіційні ЗМІ дякують Компартії. Щонайменше вісьмох китайців покарали за повідомлення про вірус на ранній стадії пандемії, серед них – журналісти та лікарі.

Як повідомляв ІМІ, 4 листопада “Репортери без кордонів” (RSF) оприлюднили список номінантів на Премію свободи преси – 2021. Журналісти та ЗМІ з 11 країн були номіновані в трьох категоріях:  за мужність, вплив на суспільство та за незалежність. Серед номінантів – Чжан Чжань.

Liked the article?
Help us be even more cool!