ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У смартфонах українців 33 застосунки, які працюють на ворога, – OSINT-спільнота Molfar

06.01.2023, 18:00
Фото – apnews.com.ua
Фото – apnews.com.ua

OSINT-спільнота Molfar провела розслідування і з’ясувала які застосунки в смартфонах українців є потенційно небезпечними та неетичними, тому що вони створені або належать компаніям з Російської Федерації.

Перелік небезпечних застосунків є на сайті спільноти.

Під небезпекою розслідувачі розуміють передання приватних даних користувачів силовим структурам Російської Федерації. Під неетичним – перегляд реклами (для безоплатних застосунків) або пряма оплата послуг під час користування застосунками. 

"Було досліджено 360 (8 категорій по 45) найпопулярніших застосунків та ігор IOS та Android. З них 33 виявилися небезпечними, оскільки створені або належать компаніям з російської федерації або республіки білорусь”, – розповів у коментарі Укрінформу в Гаазі керівник розвідувальної агенції Molfar Артем Старосєк.

За його словами, серед потенційно небезпечних для Apple та Android є платні та безоплатні застосунки, з-поміж яких, зокрема, мобільні застосунки для планування платежів, вивчення іноземних мов, ігри. 

Старосєк також розповів, що під час дослідження встановлювали країну, до якої зараховували застосунок. Наприклад, якщо компанію зареєстровано на Кіпрі, але більшість розробників у РФ – це російська компанія. А якщо компанію створено в Росії, але всі її члени залишили виїхали з країни й переїхали до Польщі, вона в дослідженні отримувала статус польської.

"Причина та сама – податки. Платити податки в Польщі – це нормально, платити податки в Російській Федерації – значить фінансувати терористів", – сказав CEO Molfar.

Liked the article?
Help us be even more cool!