ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У серпні ІМІ зафіксував в Україні 17 злочинів проти журналістів

05.09.2022, 10:04

17 злочинів проти свободи слова в Україні зафіксував у серпні Інститут масової інформації. З них 11 вчинила росія проти медіа і журналістів на українській території. 

Серед російських злочинів – викрадення, обстріли журналістів, погрози, захоплення та знищення редакцій українських медіа, кібератаки на українські медіа, блокування доступу до сайтів медіа та запуск російської пропаганди на окупованих територіях.

Водночас ІМІ зафіксував шість випадків порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона. 

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації.

Так, у серпні російські окупанти викрали з власного будинку патріотичну блогерку Олену Наумову, яка знімала в TikTok ролики, де розповідала про життя в окупації, а також висловлювала підтримку Україні. Про її подальшу долю нічого невідомо.

Під російський обстріл в Авдіївці потрапила знімальна група Ukrainian Witness. Їх виявив безпілотник, після чого почався прицільний обстріл. З журналістів ніхто не постраждав. Журналіст Олексій Продайвода витяг осколок зі свого бронежилета. 

Два медіа "Волинь Online" та запорізький сайт inform.zp.ua отримали чергові погрози від росіян. Волинському виданню погрожували відповідальністю за "злочини" "бандерівської хунти". Запорізькому медіа погрожували ув'язненням.

Російські війська продовжують знищувати офіси медіа та захоплювати редакції.

Так, у Бахмуті окупанти знищили вщент офіс Вільного радіо. Постраждалих унаслідок обстрілу приміщень немає. Виконавча директорка Вільного радіо Анастасія Шибіко зазначила ІМІ, що всю необхідну техніку, потрібну безпосередньо для роботи, команда змогла вивезти ще на початку повномасштабного вторгнення. 

Вільне радіо вважає, що російські війська, ймовірно, свідомо цілили по цивільному об’єкту. Сепаратистські пабліки в Telegram писали про те, що в цій будівлі був офіс радіо, кафе, СТО та відділення пошти, в яких нібито перебували військові. 

У Бериславі (Херсонська область) окупанти захопили редакцію місцевої газети "Маяк" і почали випускати під її брендом свою пропаганду. На першій шпальті розмістили матеріал про річницю хрещення Київської Русі під заголовком "Одна віра. Один народ. Одна країна".

Крім того, росіяни продовжують вчиняти кібератаки на платформи українських медіа. Так, з території росії 23 серпня намагалися заглушити сигнал Суспільного на супутнику. 

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українській стороні

У серпні ІМІ зафіксував шість випадків порушень свободи слова в Україні, за які відповідальна саме українська сторона. Це випадки побиття та перешкоджання (по одному), два випадки обмеження доступу до публічної інформації, непрямий тиск (стеження за журналістами) та кіберзлочини – по одному випадку.

Так, розголосу набув випадок стеження за журналістом Віталієм Портниковим. Він знайшов підслуховувальний пристрій в орендованій квартирі у Львові – диктофон з можливістю довго вести запис. Портников припускає, що це може бути пов’язане з його журналістською діяльністю. "Це класичний підслуховувальний пристрій, який був кинутий за диван. Знайшов я його випадково. Хотів би знати, з чим це пов’язане, але це питання експертизи, коли він сюди потрапив: до того, як я почав орендувати цю квартиру, чи під час. Можу припускати, що це пов'язане з журналістською діяльністю, але не хотів би", – розповів тоді він.

Випадки порушення свободи слова ІМІ зафіксував на Львівщині, Рівненщині, у Запоріжжі та Києві.

Детальніше – тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!