ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З території росії намагалися заглушити сигнал Суспільного на супутнику

25.08.2022, 11:28
Фото – НСТУ
Фото – НСТУ

Суспільний мовник зафіксував чергову спробу глушіння сигналу своїх каналів на супутнику Amos. Про це “Детектору медіа” повідомив директор з організації та розвитку мереж телерадіомовлення Суспільного Дмитро Грузинський.

За його словами, спробу глушіння вони зафіксували 23 серпня і завади створювалися на території росії.

“З початку повномасштабної війни рф проти України ми фіксуємо регулярні спроби зашкодити трансляції телерадіопрограм Суспільного, зокрема й на  супутнику. Першу таку спробу ми з колегами зафіксували ще в березні. Потім отримали й документальне підтвердження цього від нашого ліцензійного оператора супутникової ретрансляції, компанії Spacecom. Ще одна спроба мала місце наприкінці травня. І от тепер, напередодні Дня Незалежності, в День державного прапора, 23 серпня, зафіксували ще одну спробу глушіння нашого сигналу на супутнику…” – розповів Дмитро.

Утім, партнери Суспільного – ТОВ “Телеканал СТБ”, який здійснює підйом на супутник телерадіопрограм Суспільного, й оператор супутникової ретрансляції Spacecom – доклали зусиль, щоб компанія залишилася в ефірі. Хоча завади були.

Зараз НСТУ збирає всі необхідні документи для судово-претензійної роботи, оскільки відбулося втручання в роботу каналів з боку сторонніх осіб.

“Скажу більше: технічні фахівці підтвердили, що завади спеціальними радіоелектронними засобами створювалися саме на території країни-агресора. Не секрет, що справжні українські медіа, особливо такі, як Суспільне, примушують  “хвилюватись” окупантів, бо ж сила правди, яку демонструють журналісти Суспільного мовлення, це майже як зброя наших ЗСУ. Саме тому я й кажу, що після Перемоги і ЗСУ, і Суспільне будуть беззаперечними авторитетами”, – додав Дмитро. 

За його словами, задля безпеки Суспільне зараз шукає шляхи диверсифікації ризиків. Тому згідно з рішенням правління вже подали до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення заяви на внесення змін до ліцензій щодо супутникового ретранслятора. 

Видання нагадує, що в березні, після повномасштабного наступу росії, були спроби заглушити сигнал каналів на супутнику – DDoS-атаки та створення перешкод. Канали Суспільного відбили атаки, але були змушені перейти на резервний супутник. Який саме супутник зараз є безпечнішим, не розголошують, щоб не отримати новий шквал атак.

На супутник Spacecom Amos НСТУ (тоді ще НТКУ) перевела всі свої канали 2016 року. До цього часу оператором телекомунікацій була дочірня компанія шведської групи SES “СЕС Сіріус Україна” та державне підприємство “Укркосмос”. А оператором телекомунікацій став СТБ.

Як повідомляв ІМІ, 1 березня сайт Суспільного мовника атакували. За даними мовника, запустили вірус, який знищує файли. 

Громадянам України 4 березня почали надходити електронні листи з підозрілим вмістом нібито від пресслужби Суспільного мовника.

25 березня сайт Суспільного зазнав потужної хакерської атаки.

Liked the article?
Help us be even more cool!