ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії видання "Проєкт" оголосили "небажаною організацією", а журналістів – "іноагентами"

16.07.2021, 12:21
Фото – фейсбук Романа Баданіна
Фото – фейсбук Романа Баданіна

Генеральна прокуратура Росії визнала видання “Проєкт” “небажаною організацією”. Про це повідомляється 15 липня на сайті Генпрокуратури РФ.

“За результатами вивчення матеріалів, що надійшли 15 липня 2021 року, в Генеральній прокуратурі Російської Федерації ухвалено рішення про визнання небажаною на території Російської Федерації діяльності іноземної неурядової організації Project Media, Inc. (“Проєкт Медіа”) (США)”, – зазначила генпрокуратура.

Як зазначили у відомстві, приводом для такого рішення стало те, що діяльність “Проєкту” “становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки Російської Федерації”.

Водночас Міністерство юстиції РФ внесло до переліку “іноземних агентів” низку співробітників “Проєкту”. Зокрема, головного редактора Романа Баданіна, журналістів видання Ольгу Чуракову, Юлию Лукьянову, Петра Маняхина та Марію Желєзнову, повідомляє російський телеканал “Дождь”.

Головний редактор “Проєкту” Роман Баданін прокоментував це так: “Кращого визнання важко уявити”.

Він зазначив, що видання продовжить свою роботу та анонсував на наступному тижні “щось гучне”.

16 липня видання “Проєкт” у себе на телеграм-каналі заявило, що компанія Project Media, Inc., зареєстрована в США і визнана російською владою “небажаною організацією”, перебуває на стадії ліквідації і більше не має фінансових відносин з жодним із журналістів, що працюють у Росії.

Команда “Проєкту” пообіцяла повідомити окремо, у якому форматі їхній колектив продовжить свою роботу.

“Ми як журналісти продовжуємо вірити в те, що наша робота важлива і потрібна нашій батьківщині. Про те, в якій формі наш журналістський колектив продовжить свою роботу, ми повідомимо окремо. Поки можемо сказати головне: розслідувань менше не стане”, – йдеться в заяві.

Уранці 29 червня до журналістів “Проєкту” Романа Баданіна, Марії Жолобової та Михайла Рубіна прийшли з обшуком через кримінальну справу про наклеп щодо бізнесмена Іллі Трабера. Вона була порушена у 2017 році після виходу розслідування “Дощу” про Трабера. Авторами фільму були, зокрема, Баданін і Жолобова.

Як повідомляв ІМІ, 2 грудня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про фізосіб – “іноземних агентів” з розлогим тлумаченням терміна “іноагент”.

28 грудня 2020 року міністерство юстиції Росії внесло п’ятеро людей до реєстру “іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента”. До списку, зокрема, потрапили журналісти Людмила Савицька і Сергій Маркелов, які співпрацюють із Радіо Свобода, а також автор Радіо Свобода і головний редактор сайту “Псковська губернія” Денис Камалягін.

Liked the article?
Help us be even more cool!