ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії зайнялися розробкою "податку на інтернет"

11.11.2014, 13:20

Перший віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов доручив Мінкультури, Мінкомзв'язку, Мінекономрозвитку, Мінфіну та Мін'юсту розробити законопроект про авторський збір в інтернеті - так званий “податок на інтернет”, повідомляють “Ведомости”.

Відповідні пропозиції по введенню авторського збору з операторів зв'язку мають бути підготовлені до 5 грудня цього року.

Приводом для такого доручення стала ініціатива Російського союзу правовласників (РСП), очолюваного Микитою Михалковим. РСП розробив концепцію впровадження в російському інтернеті так званої глобальної ліцензії на майже будь-які види контенту - кіно, музику, книги та ін. Глобальну ліцензію повинні будуть отримувати оператори: вони, за задумом РСП, платитимуть за неї фіксований збір на користь правовласників. Натомість користувачі отримають необмежений доступ до того контенту, чий власник надав оператору глобальну ліцензію.

Розмір цих зборів в концепції РСП не уточнюється: він буде залежати від обсягу споживання контенту. Але джерело, близьке до авторів концепції, розповіло виданню, що це може бути від $1 до $3 у розрахунку на одного абонента в рік. У Росії близько 200 000 інтернет-підключень (багато хто користується інтернетом з різних пристроїв різних операторів), тобто річний збір може скласти $0,2-0,6 млрд. Збирати цей збір може організація з колективного управління правами, пропонував РСП. Сам РСП вже збирає «антипіратський» збір з виробників та імпортерів техніки.

Мінкультури і Мінкомзв'язку вже підготували відгуки на концепцію РСП. В цілому Мінкомзв'язку не проти запропонованого РСП механізму ліцензування, але вважає, що він повинен бути поширений на всі види цифрового контента (РСП хоче виключити з нього софт і складні твори). Але міністерство критикує сам принцип зборів коштів через товариства з колективного управління правами. Ці суспільства внаслідок державної акредитації мають можливість діяти в інтересах невизначеного кола осіб без їх довіреності, говориться у відгуку. Але фактичне правозастосування свідчить про те, що це не дозволяє власникам прав повноцінно захищати свої інтереси самостійно здійснювати свої права, вважають в Мінкомзв’язку. Робота таких товариств залишається непрозорою, вважають в Мінкомзв'язку і пропонують, щоб правами в інтернеті управляли кілька некомерційних організацій.

Мінкультури у своєму відгуку, навпаки, підтримує ідею зборів через єдину організацію: це дозволить виключити недобросовісну конкуренцію у боротьбі за кожного користувача контенту.

Liked the article?
Help us be even more cool!