ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Польщі двох журналістів хочуть покарати за сюжет із зони надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю

20.09.2021, 14:48
Фото – Agnieszka Sadowska / Agencja Gazeta / onet.pl
Фото – Agnieszka Sadowska / Agencja Gazeta / onet.pl

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликає польську владу зняти всі кримінальні звинувачення, що були висунуті на початку вересня проти двох польських журналістів новинного порталу Onet, і забезпечити, щоб преса могла вільно висвітлювати всі проблемні питання без остраху переслідувань. 

Про це йдеться в заяві Комітету захисту журналістів від 17 вересня.

У місті Гайнівка, що розташоване поблизу польсько-білоруського кордону, 3 вересня поліція викликала на допит двох журналістів Onet – репортера Бартломея Бублевича та його колегу, оператора, чиє ім'я не називається, – у карній справі про порушення надзвичайного стану. Журналістів допитували щодо їхнього репортажу, що вийшов того ж дня. У ньому йшлося про білоруських біженців, які перетинали кордон з Польщею. Через пів години знімальну групу звільнили. 

Поліція намагалася провести обшук машини журналістів, перевірити їхні телефони та карту пам’яті камери, проте Бублевич та його оператор відмовилися надати доступ до своїх речей. Як розповів Бублеч, коли їх викликали на допит, вони вирішили, що йдеться про неформальну бесіду, тому прийшли до відділку без адвоката. 

Нагадаємо, 2 вересня польська влада запровадила 30-денний надзвичайний стан на польсько-білоруському кордоні, що забороняє висвітлювати події на кордоні, вести відео- та фотознімання прикордонної інфраструктури.

“Польська влада мусить негайно зняти всі звинувачення проти Бартломея Бублевича та оператора Onet, що просто виконували свою роботу, висвітлюючи події поруч з кордоном із Білоруссю, які варті того, щоб їх висвітлювали. Влада повинна дозволити репортерам вільно висвітлювати рух біженців. Цей рівень перешкоджання лише наводить на думку, що польська влада має що приховати”, – зазначила координаторка програм Європи та Центральної Азії в CPJ Гюльноза Саїд.

У разі засудження за статтею про порушення надзвичайного стану журналісти ризикують дістати позбавлення волі на термін до 30 діб та штраф у 5 тисяч злотих ($1300), зазначив Бублевич. Поки що дату розгляду справи в суді не призначено.

Як зазначив адвокат RASP – компанії, що контролює Onet, – Якуб Кудля, звинувачення безпідставні, адже журналісти виконували свою роботу, а їхнє відео не показує жодного елемента прикордонної інфраструктури, оскільки вони знімали його не на самому кордоні, куди не змогли дістатися. “Мені здається, що всі звинувачення в цій справі мають на меті лише залякати та створити перешкоди в роботі журналістів”, – сказав Якуб Кудля.

14 вересня 30 редакцій в Польщі виступили зі спільною заявою, закликаючи владу дозволити журналістам вільно працювати в прикордонній зоні та називаючи указ про надзвичайний стан “виявом незаконних обмежень роботи преси […] та придушенням критики з боку преси”.

Liked the article?
Help us be even more cool!