ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Німеччині вийшло друге видання книги про знищення свободи слова в Криму

Фото – Громадське радіо
Фото – Громадське радіо

Друге видання документальної книги журналіста Юрія Луканова "Репресивна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму" в перекладі англійською мовою (The Press: how destroyed media freedom in Crimea) випустило німецьке видавництво Ibidem Verlag.

Автор дописав кілька розділів у текст, випущений у 2018 році, повідомляє ZMINA.

"Під час окупації Криму 2014 року Луканов перебував на півострові й відчув на собі, як Росія обмежує можливості для непідконтрольних їй журналістів отримувати інформацію. Він описав свій досвід у книзі, а також досвід багатьох інших українських, переважно кримських та іноземних журналістів", – йдеться в повідомленні.

Він додав, що після виходу першого видання книги тактика окупантів щодо незгодних стала жорсткішою і тому виникла потреба дописати кілька розділів.

“Я написав про репресії проти такого явища, як громадянська журналістика, також про те, як окупанти використовують західних журналістів, про зміни в методах пропаганди”, – розповів Луканов.

У книзі описано низку методів окупантів: від простого обмеження доступу до інформації до кримінального переслідування, брутального побиття й арештів. Автор разом із кримським журналістом Сергієм Мокрушиним і ще одним кримчанином виручав з полону так званої самооборони Криму французького телевізійного оператора Девіда Жофрійо. Цей досвід описано в книзі.

Великий розділ присвячено ветерану кримської журналістики Миколі Семені, який отримав два з половиною роки умовно за співпрацю з проєктом Радіо Свобода “Крим.Реалії”. За ним протягом тривалого часу стежила ціла команда працівників ФСБ.

Окупаційна влада протягом тижня від початку окупації відімкнула загальнонаціональні українські канали й замінила їх російськими. Вони прагнули привернути на свій бік кримськотатарський канал ATR, однак з цього нічого не вийшло. Тому його змусили виїхали до Києва. У книзі розповідається про його історію.

Окупувавши Крим, росіяни зачистили професійну журналістику на півострові. Після цього там утворився феномен громадянської журналістики, коли звичайні громадяни почали висвітлювати події і співпрацювати зі ЗМІ за межами півострова. Окупаційна влада почала кидати таких за ґрати, підкидаючи журналістам вибухівку, звинувачуючи їх у тероризмі. Луканов додав до другого видання розділи про громадянських журналістів, зокрема про Владислава Єсипенка, який співпрацював із проєктом “Крим.Реалії” Радіо Свобода і якого росіяни посадили до в’язниці на шість років (згодом термін зменшили до п’яти років).

Автором передмови до книги виступив британець українського походження, автор кількох книг з історії України, зокрема про нинішню війну, політолог Тарас Кузьо. Редакторкою видання є керівниця Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Книгу можна придбати в інтернеті.

Цьогоріч американське видавництво Defiance Press випустило англійський переклад книги воєнної прози Луканова “Репортер Волковський”, яка теж присвячена журналістам на війні. У квітні автор мав майже тритижневу презентаційну поїздку навчальними закладами США, яку підтримала американська фундація United Help Ukraine.

На початку 2000-х Луканов разом з режисером Максимом Бернадським зняв документальний фільм “Хто ви є, містер Джекі?”, присвячений українському журналісту-дисиденту Валерію Марченку, якого комуністична влада фактично вбила у в’язниці. 

Луканов також є автором і укладачем кількох посібників з безпеки журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!