ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Латвії на €16 тис. оштрафували канал за російські фейки про коронавірус

03.03.2021, 10:14
Фото – Georgia News
Фото – Georgia News

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) оштрафувала на 16 тисяч євро компанію, яка ретранслює російський Перший канал. У передачах каналу поширювалися неправдиві твердження про коронавірус.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт NEPLP.

“Рада наклала на Перший балтійський канал максимальний штраф у розмірі 10 тис. євро за передачу “Здоровье” від 27 грудня. З другого боку, за порушення в програмі “Жить здорово” від 30 грудня – штраф у розмірі 6000 євро”, – йдеться в повідомленні.

NEPLP дійшла висновку, що в цих передачах поширювалися неправдиві твердження про коронавірус. Зокрема, про те, що це інфекція з низьким рівнем зараження. Той факт, що ця інформація була неправдивою, підтвердили латвійське міністерство охорони здоров'я і Центр профілактики та контролю захворювань.

Як зазначається, канал порушив вимоги закону про електронні ЗМІ: програми й передачі електронних ЗМІ не можуть містити контент, який загрожує здоров'ю людей. Закон також передбачає, що електронні ЗМІ мають гарантувати, що факти викладаються в передачах чесно, об'єктивно, точно і з дотриманням нейтралітету. Коментарі та думки мають бути відокремлені від новин, а автор думки або коментаря має бути названий.

У NEPLP вважають, що неправдиві заяви, зроблені в згаданих програмах, можуть збільшити ризик поширення інфекції серед членів сім'ї та особливо сприяти інфікуванню людей літнього віку і дітей. Інформація, що вводить в оману, може мотивувати їх не дотримуватися встановлених державою обмежень. Це, своєю чергою, може призвести до неконтрольованого поширення коронавірусу.

Як повідомляв ІМІ, 18 лютого Латвія внесла до списку небажаних осіб російського телеведучого Володимира Соловйова. 

9 лютого Національна рада Латвії з електронних ЗМІ (NEPLP) вирішила вилучити 16 телеканалів зі списку тих, що ретранслюються на території країни, оскільки їхній представник у країні невідомий з 1 лютого.

8 лютого Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) вирішила на рік заборонити трансляцію "Росія РТР" на території країни через мову ненависті щодо України.

З 1 лютого в Латвії телекомунікаційне підприємство Tet вирішило припинити ретрансляцію на території республіки п’яти російських телеканалів – Першого балтійського каналу, "НТВ Мир", "Рен ТВ Балтия", "Кинокомедия" і "Киномикс".

Liked the article?
Help us be even more cool!