ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві кілька днів катували та били білоруського журналіста й активіста Дениса Стаджі

03.05.2022, 19:15
Фото - фейсбук Денис Стаджі
Фото - фейсбук Денис Стаджі

У Києві невідомі вчинили замах на життя білоруського журналіста і активіста, дописувача українських видань “Ділова столиця” та “ЕнергоБізнес” Дениса Стаджі, який кілька років тому переїхав жити до України. 

Про це 30 квітня повідомила дружина журналіста Вікторія Лавнікевич на його фейсбук-сторінці.

За її словами, вона кілька тижнів не могла розголошувати подробиці нападу на чоловіка, щоб не зашкодити слідству. 

Як розповіла дружина, Дениса жорстоко били й катували в його квартирі протягом кількох днів. Вона виявила його у квартирі в несвідомому стані після того, як вимушена була повернутись із заходу України (куди після початку російського вторгнення вивезла дитину), коли чоловік перестав виходити на зв'язок.

За її словами, чоловік у непритомному стані лежав на підлозі біля батареї.

“Він був весь обмотаний сміттєвими пакетами, на голові – ковдра, повний рот землі, на зап'ястях – чіткий слід від наручників. Від побоїв на ньому не було живого місця. Особливо сильно били по голові, ребрах, нирках, руках, ногах, пальцях ніг. Були присутні ножові порізи: на ребрах, спині, сідницях. Дениса примусово напували сумішшю алкоголю з барбовалом та септилом (близько 10 упаковок, саме те, що надсилали нам для надання волонтерської допомоги людям). Мабуть, також кололи метадоном або скополаміном. У будь-якому разі у відрі для сміття була знайдена голка від шприца із залишками невідомої рідини, а в кімнаті – використана вата”, – написала вона.

Лікар констатував, що було отруєння невідомою речовиною (після двох діб склад речовини встановити не вдалося), що спричинило серйозне ураження нервової системи та половини легень.

Також вона написала, що у квартирі все було перевернуто, розбито та зіпсовано.

“Дениса тримали в кімнаті дитини, що особисто для мене є додатковим фактором, що травмує”, – зазначила Вікторія.

Водночас, наголосила дружина, ні гроші, ні цінності з квартири не зникли. Лавнікевич вважає, що напад був скоєний не для пограбування.

“Пропала інформація. Є підстави припускати, що одним із завдань нападу було взяття під контроль створених нами каналів і чатів для білорусів в Україні, від модерування яких через загрози, що надходили, ми відійшли восени минулого року і до модерування яких ми вимушено повернулися через початок війни в Україні. Другим завданням було фізичне усунення Дениса після отримання потрібної інформації”, – наголосила вона.

У дружини Дениса немає жодних сумнівів, що її чоловіка мали намір убити. 

“Останніми роками в Білорусі повністю ідентичним чином було усунуто в різний час двох активістів: чоловіка і жінку. Спроба усунення Дениса безпосередньо пов'язана з убивством Віталія Шишова влітку 2021 року”, – написала вона.

Фото Вікторія Лавнікевич, t.me/BelarusyKiev/2640

Як повідомляв ІМІ, 3 серпня 2021 року в Києві знайшли повішеним у парку очільника громадської організації “Білоруський дім в Україні” Віталія Шишова.

Громадська організація “Білоруський дім в Україні” заявила, що за Віталієм Шишовим стежили й поліція про це знала. Організація переконана, що “це спланована чекістами операція з ліквідації дійсно небезпечного для режиму білоруса”.

Голова Національної поліції Ігор Клименко заявив, що поліція має дві основні версії смерті Віталія Шишова: самогубство або умисне вбивство з імітуванням самогубства.

Liked the article?
Help us be even more cool!