ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві демонтують 53 пам’ятних об’єкти, пов’язаних з Росією та СРСР

У Києві приберуть з публічного простору 53 пам’ятники і знаки, що відображають радянські та російські пропагандистські наративи і містять недостовірну історичну інформацію.

Про це сказала заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, повідомляється на сайті Київради.

Таку кількість об’єктів Київська міська рада внесла до Переліку пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою Росії та СРСР, що підлягають усуненню з публічного простору міста. 

За словами Старостенко, 30 об’єктів підлягають вилученню з публічного простору. Серед них:

  • пам’ятник “Радянський танк”на просп. Берестейському, 52/2; 
  • чотири башти від радянських танків, що встановлені на честь радянських танкістів, та перебувають на території київських шкіл; 
  • барельєф, який залишився після демонтажу пам’ятника Володимиру Леніну біля станції метро “Театральна”; 
  • три пам’ятники російському та радянському науковцю Івану Павлову за адресами: вул. Госпітальна, 24-А, вул. Шовковична, 39/1, вул. Кирилівська, 103.

Також в перелік включено 23 об’єкти, які підлягають збереженню з вилученням окремих елементів композиції, корекції тексту або окремих його частин. Зокрема, пам’ятник радянським льотчикам на вул. Лісова, 56 пропонується викласти текст українською мовою, замінити пам’ятний напис із радянського на сучасний, з присвятою українським льотчикам, які полягли в роки Другої світової війни.

Також вирішено на пам’ятнику викладачам і студентам КДХІ, які загинули під час Великої Вітчизняної війни (Вознесенський узвіз, 20) згадку про “Велику Вітчизняну війну” замінити на “Другу світову війну”, цифри “1941-1945” – на “1939-1945”, формулювання “німецько-фашистські загарбники” змінити на “нацистські загарбники”. Крім того, буде змінено деталі на пам’ятниках загиблим співробітникам трамвайного депо (вул. Дегтярівська, 4) та учасникам оборони Києва в Голосіївському парку.

Як повідомляв ІМІ, у Києві демонтували композиції на честь Переяславської ради під Аркою Свободи українського народу.

Liked the article?
Help us be even more cool!