ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму через ізоляцію рунету вже є проблеми із захистом даних користувачів – експертка

19.11.2019, 11:40
Фото – ruinformer.com
Фото – ruinformer.com

В окупованому Криму вже спостерігаються проблеми із захистом особистих даних користувачів інтернету у зв’язку з набранням чинності в РФ закону “Про стійкий інтернет у Росії”. Про це заявила експертка Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова, повідомляється на сайті Кримської правозахисної групи.

“Діють обмеження щодо блокування деяких сайтів, які Росія вважає “неправильними”, екстремістськими або ж просто небажаними. Вони іноді вибірково блокуються за рішеннями судів, іноді просто довільно з незрозумілих причин. Ми знаємо, що російські соцмережі видають доступ до персональних даних людей, яких держава вважає екстремістами чи терористами, або ж не сподобався якийсь допис. Вони можуть відкрити кримінальну справу і запитати ці дані у власника сайту через спецслужби. Такі випадки теж були, ми це фіксуємо”, – розповіла Сєдова.

Згідно з положеннями цього закону, за наявності загрози безпеці Роскомнагляд може брати на себе централізоване керування мережею, тобто керувати трафіком і блокувати доступ до того чи іншого сайту без попередження.

Анексований Крим фактично буде також охоплений дією цієї системи, наголошують правозахисники.

Як повідомляв ІМІ, з 1 листопада в Росії набрала чинності значна частина положень закону про гарантування безпечного і сталого функціонування російського сегмента інтернету, так званого закону про “суверенний рунет”.

Документ зобов’язує інтернет-провайдерів встановлювати надане контрольним органом, Роскомнаглядом, обладнання, яке в разі виникнення загроз безпечній роботі мережі дозволить відомству здійснювати централізоване управління нею. Це має дозволити, зокрема, вимикати російський сегмент інтернету від всесвітньої мережі. В інший час обладнання буде використовуватися для блокування заборонених ресурсів. Закон про “суверенний Рунет” очільник Росії Володимир Путін підписав 1 травня. Автори документа заявляли, що він був підготовлений “з урахуванням агресивного характеру схваленої у вересні 2018 року Стратегії національної кібербезпеки США”.

Liked the article?
Help us be even more cool!