ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Facebook поширюють фейкову статтю журналістки з Чернігова з підробленої сторінки УНІАН

28.08.2023, 17:00
Фото – polskieradio.pI
Фото – polskieradio.pI

У соцмережі Facebook з'явилася фейкова стаття журналістки з Чернігова Ірини Синельник, яка співпрацює з інформаційним агентством УНІАН. Матеріал був опублікований на фейковій сторінці агентства. На платформі матеріал поширюють через рекламу.

Про це журналістка розповіла представнику ІМІ в Чернігівській області.

За словами Ірини, в матеріалі, підписаному від її імені, йдеться про великі втрати української армії та необхідність домовлятися з російським президентом Володимиром Путіним.

“Останнім часом зʼявилися фейкові сайти всеукраїнських видань, на яких за підписами журналістів цих видань опубліковано статті, що відтворюють російські наративи. Журналісти, звичайно, не знають, що їхнє імʼя використали. Така історія трапилась і зі мною. У фейсбуці ці матеріали поширюють на рекламі. Якщо посилання публікацій УНІАН завершується “html”, то фейкова – “php”. У цьому й різниця, вигляд сторінки візуально ідентичний з оригіналом”, – зазначила Ірина Синельник. 

Фактчекери з проєкту “По той бік новин” звертають увагу, що ця практика російських вкидів через рекламні публікації у фейсбук стає дедалі поширенішою.

“Стрічка новин буквально тоне в проплачених дописах із позначкою “реклама”. Усі вони сіють “зраду” і відверту брехню. Короткий переказ – українська влада погрузла в корупції, західна допомога “йде в пісок”; військові не можуть протистояти російській ракетній навалі, а тому потрібно терміново домовлятися; щойно мобілізованих без підготовки відправляють на забій”, – зазначає проєкт.

Окрім УНІАН були знайдені підроблені сторінки сайту Obozrevatel та видання “РБК-Україна”, повідомляють фактчекери з “По той бік новин”.

Скриншот "По той бік новин"

Алгоритм створення підробок такий: беруть відомі сайти й повністю копіюють дизайн та назву сайтів, але з іншим доменним ім’ям. 

Наприклад, фейковий сайт, який видає себе за видання Obozrevatel з такою назвою, має домен  “ltd”, а на  справжньому – “com”. Після розміщення на таких сайтах фейкових матеріалів за підписом справжніх співробітників такі статті масово поширюються в українському сегменті фейсбук через рекламний алгоритм.

Чернігівська журналістка Ірина Синельник, ім'я якої використали для просування російських наративів в такий спосіб, повідомила ІМІ, що вже звернулася до Служби безпеки України щодо цього факту. 

Як повідомляв ІМІ, у квітні в мережі з'явився фейковий сайт, який імітує сайт онлайн-видання “Українська правда”. Журналіст Павло Казарін звернув увагу на те, що від його імені опублікували на сайті-клоні УП нібито його колонку. “Українська правда” звернулася за цим фактом до СБУ.

У березні 2023 року редакція РБК-Україна звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. У червні 2022 року видання “РБК-Україна” повідомляло, що зловмисники від імені редакції через соціальні мережі рекламували соцопитування, до якого редакція не має жодного стосунку. Тоді видання звернулося до Національної поліції, СБУ та Міністерства цифрової трансформації щодо цього питання.

Також про створення фейкових сайтів-клонів Обозреватель та Укрінформ.

Павло Пущенко, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!