ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У деяких школах Німеччини вивчатимуть українську як другу іноземну

З наступного навчального року у школах Гессена (Німеччина) планують розпочати вивчення української як другої іноземної мови. Це перша федеральна земля Німеччини, яка вирішила піти на такий крок, повідомляє DW з посиланням на dpa.

24 травня земельне міністерство у справах культів, яке відповідає також за освіту та культуру, вже оголосило конкурс на заповнення вакансій майбутніх спеціалістів та вчителів. 

У Німеччині фіксуються непоодинокі випадки, коли українські школярі-біженці припиняють навчання у гімназіях та переходять до школи нижчого рівня через необхідність вчити німецьку та відсутність знань другої іноземної мови, крім англійської. 

Це позбавляє їх можливості отримати Abitur атестат, необхідний для вступу до вищого навчального закладу. 

Також в школах інших федеральних земель існують окремі мовні програми для вивчення української мови, вона не є обов'язковою для вивчення другою іноземною мовою.

Спершу вивчення української буде пілотним проєктом: перші школи, де навчається багато українських учнів, мають розпочати випробувальний етап наступного навчального року. Подібний пілотний проєкт наразі реалізується з турецькою мовою.

Міністр культури Гессена Армін Шварц зауважив, що це є “чітким знаком солідарності” з Україною, а міністр Європи Манфред Пенц наголосив, що йдеться про внесок у збереження української ідентичності та культури. 

“Тому що ми не хочемо позбавляти українських біженців коріння, ми не хочемо відрізати їх від їхньої батьківщини, а навпаки, будуємо міст для їхнього повернення в Україну”, зазначив Пенц.

Запровадженням української мови як іноземної у школах Армін Шварц також сподівається залучити до роботи в школах українських вчителів, які проживають у Німеччині. 

“Ми хотіли б запропонувати багатьом молодим людям та вчителям з України ще сильніші освітні та кар'єрні перспективи відповідно до їхніх індивідуальних талантів – у тому числі для відновлення їхньої власної країни, – а також надіслати чіткий сигнал солідарності у важкі часи”, наголосив міністр культури Гессена Армін Шварц, якого цитує онлайн-видання Tagesschau.

За даними земельного міністерства у справах культів, у Гессені живуть близько 20 тисяч учнів і понад 300 вчителів, які втекли від війни в Україні. 

Liked the article?
Help us be even more cool!