ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі після президентських виборів зафіксували понад 300 затримань журналістів

30.10.2020, 14:10
Фото – svaboda.org
Фото – svaboda.org

У Білорусі після президентських виборів зафіксовано понад 300 порушень прав журналістів, загалом з початку року – більш ніж 400 порушень таких прав.

Такі дані наводить Білоруська асоціація журналістів (БАЖ), повідомляє Радіо Свобода

Зокрема, кореспондентів судять як учасників протестів і беруть під варту без огляду на те, що вони в момент затримання виконували свою роботу. Їх обкладають штрафами, позбавляють акредитації, б’ють. У них стріляють. 

“Ніколи в журналістів, та й узагалі в людей у Білорусі не стріляли, не застосовували світло-шумових гранат”, – зазначив Борис Горецький, заступник голови й прессекретар Білоруської асоціації журналістів. 

За його словами, такого масштабу репресій проти журналістів ніколи раніше не було. Він згадує період після президентських виборів 2010 року, коли білоруська влада також переслідувала ЗМІ: тоді за рік у країні було затримано близько 180 журналістів. Зараз тільки з дня виборів, 9 серпня, – вже понад 300 затримань.

“Найкричущіші випадки – нескінченні затримання й арешти останніми днями. Фактично жодні юридичні механізми вже не працюють”, – констатував Борис Горецький. За його словами, журналісти позначені – з бейджами, з посвідченнями, – але їх усе одно “закривають” під адмінарешти.

Він особливо відзначає побиття журналістів у перші дні після виборів: Станіслава Івашкевича з “Белсату”, Єгора Мартиновича, головного редактора “Нашої ниви”, – його затримували кілька разів. Журналістку “Белсату” Олену Щербинську в ізоляторі на Окрестіна побили так, що вона потрапила в лікарню швидкої допомоги.

У Гродні журналістові Руслану Кулевичу зламали руки під час затримання, ще одному гродненському журналістові, Івану Романову, вибили зуби, зламали щелепу.

“Ось це, на мій погляд, найкричущіші випадки – коли журналістів били, знаючи, що це журналісти”, – сказав Борис Горецький.

Крім фізичного перешкоджання роботі журналістів, білоруська влада почала переслідування безпосередньо видань. Найбільший незалежний портал країни TUT.BY на три місяці позбавлено статусу ЗМІ: його журналісти не можуть зараз працювати на протестних акціях.

Сайти недержавних медіа, таких, як Еврорадио, Радыё Свабода (Білоруська служба), “Салідарнасць”, “Трибуна”, “Белсат”, “Витебский курьер”, “Виртуальный Брест”, АФН, “Медіазона. Беларусь”, заблоковано в Білорусі ще з 21 серпня. Видання майже повністю пішли в соцмережі й телеграм.

Друковані недержавні медіа, які об’єктивно висвітлюють події в країні, наразилися на проблеми, за яких видавати газети стало важко або взагалі неможливо.

Liked the article?
Help us be even more cool!