ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білому домі відповіли на критику через відсутність санкцій щодо саудівського лідера за роль у вбивстві журналіста

02.03.2021, 13:41

США зазвичай не запроваджують санкцій проти лідерів країн, з якими підтримують дипломатичні відносини.

Про це заявила речниця Білого дому Джен Псакі 1 березня, коментуючи критику на адресу адміністрації США через відсутність санкцій щодо спадкоємного принца та фактичного правителя Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана, який, за оцінкою розвідки США, "схвалив операцію з викрадення або вбивства" опозиційного журналіста Джамаля Хашкаджі, повідомляє "Голос Америки".

"Це країна з якою в нас дипломатичні відносини. Ми притягнемо їх до відповідальності. Ми зробимо кроки. Ми не стримуватимемося щодо того, щоб дати чітко зрозуміти, які дії є неприйнятними, де необхідні зміни, мають бути запроваджені реформи. Водночас ми не забуватимемо, що існують ділянки, у яких ми продовжуватимемо співпрацю, бо це відповідає інтересам США та нашій власній безпеці", – сказала Псакі.

Журналістка американського каналу "Ей-Бі-Сі" Карен Траверс поставила Псакі запитання про те, чому визнаної розвідкою США ролі Мухаммеда бін Салмана у вбивстві журналіста не досить для зміни описаного Псакі підходу США в питанні санкцій щодо лідерів країн, з якими Америка має дипломатичні відносини.

"Якщо це не є чимось, щоб може підштовхнути до відмови від прецеденту, то що може його змінити?" – запитала журналістка.

У відповідь Псакі наголосила на зроблених США кроках у зв'язку з убивством Джамаля Хашкаджі.

"Ми також дуже чітко та прямо заявили через дипломатичні канали, що це в жодному разі не може повторитися знову, що наші відносини будуть відмінними від того, якими вони були в минулому, і що ми зберігаємо можливість нагадати Саудівській Аравії про взяті неї забов'язання щодо реформ", – зазначила Псакі.

Нагадаємо, що злочин стався у 2018 році. Журналіст Хашкаджі, який критикував авторитарну політику Мухаммеда бін Салмана, був убитий і розчленований в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі. Аудіозаписи, на яких чути момент убивства, згодом були передані журналістам турецькими спецслужбами.

Як повідомляв ІМІ, у п’ятницю Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти екскерівника розвідки Саудівської Аравії, а також Сил швидкого реагування цієї країни у зв'язку з убивством журналіста Джамаля Хашкаджі. Паралельно Державний департамент США запровадив візові обмеження для 76 осіб Саудівської Аравії, причетних до загроз, переслідування та вбивств дисидентів у країні, зокрема в справі Хашкаджі.

У вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії ухвалив вирок вісьмом обвинуваченим у справі про вбивство журналіста Washington Post Джамаля Хашкаджі, засудивши їх до ув'язнення на терміни від 7 до 20 років. 

3 липня в Туреччині розпочався судовий розгляд обвинувачення щодо 20 посадовців Саудівської Аравії у вбивстві журналіста Джамаля Хашкаджі.

Саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашкаджі зник у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року. 

Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито, але заперечував зв’язок цього злочину з принцом-наступником. 

Туреччина передала пов’язані з убивством Хашкаджі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції та Великій Британії.

23 грудня 2019 року кримінальний суд в Ер-Ріяді з 11 осіб, які проходили в справі вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі, засудив п’ятьох до смертної кари. Ще трьом було присуджено тривалі терміни ув’язнення. Із трьох осіб обвинувачення були зняті.

Liked the article?
Help us be even more cool!