ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У 2016 році через професійну діяльність загинули 74 журналісти – "Репортери без кордонів"

19.12.2016, 11:54

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” повідомляє, що в 2016 році щонайменше 74 професійних і непрофесійних журналісти були вбиті у зв'язку з їхньою роботою. Про це йдеться у заяві організації, оприлюдненій 19 грудня.

Більшість з них стали жертвами цілеспрямованого насильства. Ця цифра є меншою, ніж у 2015 році, коли у світі загинув 101 журналіст. Однак це падіння не вселяє оптимізму, тому що воно багато в чому пов'язано з тим, що велика кількість журналістів залишили країни, які стали занадто небезпечними,  Сирію, Ірак, Лівію, Ємен, Афганістан і Бурунді, йдеться у заяві.

За оцінками “Репортерів без кордонів”, зменшення кількості убивств журналістів також пов’язано зі збільшенням самоцензури журналістів. Наприклад, в таких країнах, як Мексика, самоцензура – це спосіб уникнути замаху на життя журналіста. У 2016 році Мексика стала найбільш небезпечною для журналістів серед країн, які не перебувають в стані війни,  в цілому там загинуло дев'ять журналістів.

Також, за даними організації, майже три чверті журналістів, убитих у 2016 році, були навмисно вбитими. В Афганістані всі 10 журналістів, які були вбиті в цьому році, були убиті через свою професію.

“Репортери без кордонів” засуджують безкарність тих, хто вбиває журналістів, та відсутність дій з боку урядів багатьох країн, які часто самі зневажають свободу ЗМІ. “Насильство щодо журналістів стає все більш і більш усвідомленим”, сказав генеральний секретар “Репортерів без кордонів” Крістоф Делуар. Журналісти стають мішенню і гинуть саме через свою професію. Ця тривожна ситуація відображає кричущий провал міжнародних ініціатив, спрямованих на захист журналістів, і це смертний вирок для незалежної звітності в тих областях, де всі можливі засоби використовуються, щоб ввести цензуру і пропаганду, особливо з боку фундаменталістських угруповань на Близькому Сході. Для того щоб міжнародне право почало працювати, ООН повинне створити конкретний механізм для виконання своїх резолюцій. З приходом нового генерального секретаря ООН, Антоніо Гутерріша, в терміновому порядку потрібно призначити спеціального представника із захисту журналістів”.

Згідно зі звітом “Репортерів без кордонів”, найнебезпечнішим місцем у світі для журналістів лишається Сирія, на другому місці за рівнем небезпеки Афганістан. У всьому світі дві третини з убитих журналістів цього року припали на зони бойових дій. Майже всі з них були місцевими журналістами, що також свідчить про те, що міжнародні та закордонні медіа все частіше відмовляються посилати своїх власних репортерів до небезпечних гарячих точок за кордоном.

Liked the article?
Help us be even more cool!