ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тимчасова конструкція, яка не відповідає ситуації, – Бутусов про наказ, який регулює роботу журналістів на фронті

15.11.2022, 15:11
Фото – телеграм-канал Юрія Бутусова
Фото – телеграм-канал Юрія Бутусова

Наказ №73 головнокомандувача ЗСУ від 03.03.2022 "Про організацію взаємодії між Збройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану" став формальною підставою як для видавання акредитації, так і для її позбавлення. Цей документ непродуманий та не може регламентувати дії журналістів.

Таку думку в інтерв'ю Інституту масової інформації висловив головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов. 

"Ми розуміємо, що цей порядок – тимчасова форма, яку ухвалили просто тому, що потрібно було створити якийсь правовий режим. Цей режим створили 3 березня, коли не було часу. Тобто це не довоєнна підготовка, це непродуманий документ. Ми розуміємо, що це документ вимушений", – зазначив журналіст.

Він упевнений, що цей документ не може регламентувати дії журналістів, адже на підставі наказу №73 отримали акредитації 10 тисяч журналістів. І через таку кількість акредитацій виконувати всі норми, прописані в документі, неможливо.

"Цей наказ не враховує реальності. Міністерство оборони видало понад 10 тисяч акредитацій, а наказ вимагає, що дії журналістів у зоні бойових дій можуть відбуватися лише в супроводі пресофіцера. Абсурдність ситуації в тому, що де ж ми знайдемо таку кількість пресофіцерів. Це неможливо. Крім того, якщо дивитися на організаційно-штатну структуру механізованої бригади ЗСУ, то зараз у штаті цієї бригади рівно дві особи, які займаються взаємодією з журналістами. Штат – дві особи", – сказав Юрій Бутусов.

Він зауважив, що пресофіцери не мають водіїв, а також людей, які б вели документообіг: усе це вони роблять самостійно.

"Зрозуміло, що ця структура не враховує вимог тотальної війни, взаємодії зі ЗМІ й, звичайно, вона не пристосована до вимог наказу №73. Це тимчасова конструкція, яка не відповідає ситуації. Але, як відомо, наказ треба виконувати. Але як його виконувати за таких умов? Він і не виконувався. Це і неможливо", – наголосив головред Цензор.НЕТ.

Він пояснив, що в багатьох випадках журналістів супроводжували пресофіцери, але в багатьох не супроводжували, бо це неможливо.

"За моїми спостереженнями, переважна більшість сюжетів українських та іноземних журналістів відбувається без супроводу пресофіцерів, бо інакше взагалі неможливо працювати", – уточнив Бутусов.

Як повідомляв ІМІ, низці представників ЗМІ після їхньої роботи у звільненому Херсоні в Міноборони скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнали нечинними. Зокрема, позбавили акредитації журналістів hromadske Анастасію Станко та Миколу Пастико, CNN та SkyNews. Окрім них, у Херсоні після звільнення також працювали знімальні групи Суспільного, а також в ефірі каналу "Рада" було ввімкнення з Херсона. Про позбавлення акредитації повідомили і фотокореспондент "Української правди" Дмитро Ларін та фотограф Telegraf UA Євгеній Завгородній.

У Генштабі зауважили, що наказ Головнокомандувача Збройних Сил України №73 від 03.03.2022 доводиться всім представникам ЗМІ разом з видаванням прескарт.

11 листопада, у день визволення Херсона, ОК "Південь" повідомило, що доступ представників медіа до населених пунктів, які були деокуповані в листопаді 2022 року, тимчасово обмежено.

"Звертаємо увагу, що робота в населених пунктах, які знаходяться в районі проведення бойових дій, регулюється наказом головнокомандувача ЗСУ №73 від 03.03.2022, порушення якого є підставою для позбавлення акредитації. Доступ до цих населених пунктів буде тільки після проведення силами оборони стабілізаційних заходів", – наголосили військові.

Журналісти та медійні ГО вимагають повернути відібрану через репортажі в Херсоні акредитацію.

Заступниця міністра оборони України Ганни Маляр заявила, що заборона та обмеження в‘їзду / виїзду цивільним і навіть журналістам у звільнені українські міста зумовлена заходами безпеки. І нагадала, що для акредитованих журналістів діє порядок роботи в умовах воєнного стану. 

Liked the article?
Help us be even more cool!