ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Туреччина завершила розслідування вбивства Хашкаджі та передала справу до суду

25.03.2020, 12:40
Фото - AP/Радіо Свобода
Фото - AP/Радіо Свобода

Генпрокуратура Стамбула закінчила розслідування справи про вбивство саудівського журналіста Джемаля Хашкаджі, повідомляє Anadolu.

Обвинувальний висновок містить список 20 осіб, яких вважають причетними до вбивства журналіста в будівлі генконсульства Саудівської Аравії.

Прокуратура вимагає засудити 18 звинувачених до довічного ув’язнення в колонії суворого режиму. Для двох інших осіб - до тюремного ув’язнення.

Всі підозрювані оголошені в міжнародний розшук по лінії Інтерполу.

Справа за підписом генпрокурора Ірфана Фідаї передано в суд.

Як повідомляв ІМІ, саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашкаджі зник у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року. 

Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито, але заперечував зв’язок цього злочину з принцом-наступником. 

Турецькі ЗМІ 1 листопада 2018 року повідомили, що тіло Хашкаджі було знищене в кислоті, проте офіційного підтвердження цієї інформації не було. У листопаді 2018 року під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі були виявлені сліди плавикової кислоти та інших хімікатів. 

Туреччина передала пов’язані з убивством Хашкаджі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції та Великій Британії.

У червні 2019 року спецдоповідачка Організації Об'єднаних Націй з питань позасудових страт Агнес Калламар заявила, що спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд та інші високопосадовці країни є відповідальними за вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі.

23 грудня 2019 року кримінальний суд в Ер-Ріяді з 11 осіб, які проходили в справі вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі, засудив п’ятьох до смертної кари. Ще трьом було присуджено тривалі терміни ув’язнення. Із трьох осіб обвинувачення були зняті.

Прокуратура Саудівської Аравії не висунула обвинувачень проти кількох осіб, які вважаються ключовими в справі організації злочину, зокрема радника принца-спадкоємця Саудівської Аравії Сауда аль-Кахтані, який вважається організатором убивства, колишнього генконсула Саудівської Аравії в Стамбулі Мухаммеда аль-Утейбі та заступника голови розвідки Ахмеда Асірі, який пішов у відставку одразу після вбивства журналіста. Перші два були занесені Вашингтоном до санкційного списку через причетність до цього злочину.

23 грудня 2019 року в Анкарі (Туреччина) висловили незадоволення процесом розслідування та рішенням, ухваленим судом у Саудівській Аравії в справі вбивства журналіста Джамаля Хашкаджі, яке було скоєне в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня минулого року.

Liked the article?
Help us be even more cool!