ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЦЕДЕМ та НМР скерували до Наглядової ради Facebook інтервенцію щодо модерування мови ненависті

18.12.2020, 10:42
Фото – itc.ua
Фото – itc.ua

До Наглядової ради Facebook скерували інтервенцію про розгляд та модерування скарг щодо мови ненависті в умовах міжнародного і неміжнародного збройних конфліктів. 

З інтервенцією в справі 2020-003-FB-UA (порушення Facebook політики щодо мови ненависті) звернулися Центр демократії та верховенства права і Незалежна медійна рада (НМР), повідомляється на сайті НМР.

Організації скерували інтервенцію в межах громадського обговорення пріоритетних апеляцій щодо видалених Facebook публікацій користувачів.

Зазначається, що Наглядова рада Facebook є нещодавно створеним незалежним органом, який перевіряє рішення щодо модерації контенту Facebook та Instagram. Наразі Наглядова рада складається з 20 незалежних членів, що представляють різні країни та різні сфери знань і практичного досвіду. 

Якщо публікація користувача не відповідає політиці Facebook, він такий контент видаляє. За користувачем залишається право на оскарження видалення (апеляцію) до Наглядової ради Facebook. Вона не розглядає всіх скарг через їхню велику кількість, але намагається ухвалювати рішення щодо тих справ, які матимуть вплив за межами однієї справи. Рада розглядає справу протягом 90 днів після її прийняття. Facebook не впливає на її рішення та зобов’язаний виконувати їх, якщо це не суперечить законам.

Перед тим як розпочати розгляд справи, Наглядова рада залучає громадські організації та приватних осіб до громадського обговорення. Мета громадського обговорення – акумулювати різний досвід, зокрема, щоб розуміти контекст окремих питань, включно з географічним.

“Надання Наглядовій раді громадських консультацій щодо порушених справ, як від ЦЕДЕМ та НМР у цьому випадку, – дієвий інструмент для розуміння специфіки локальних контекстів, забезпечення плюралізму досвідів та думок, на основі яких прийматимуться рішення щодо оскарження модерації контенту Facebook. Своєю чергою подання громадських консультацій може заохотити Facebook переглянути певні політики щодо модерації контенту онлайн та сприяти подальшому узгодженню політик цієї соціальної мережі з усталеними стандартами у сфері прав людини та основних свобод”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 6 травня 2020 року Facebook назвав імена перших 20 членів незалежної наглядової ради, яка вирішуватиме спори щодо модерації контенту. До неї ввійшли журналісти, активісти та юристи, що працюють над питаннями свободи слова. Члени ради “жили в більш ніж 27 країнах і говорять 29 мовами”.

Рішення ради буде обов'язковим, навіть якщо засновник Facebook Марк Цукерберг чи хтось із Facebook не погоджуватиметься з цим.

Наглядова рада Facebook оголосила про перші шість випадків, коли вона може скасувати рішення соціальної мережі про видалення контенту.

Liked the article?
Help us be even more cool!