ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Наглядова рада Facebook назвала шість видалених постів, які можуть відновити

03.12.2020, 12:00
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Незалежна наглядова рада Facebook оголосила про перші шість випадків, коли вона може скасувати рішення соціальної мережі про видалення контенту. Про це йдеться в рішенні наглядової ради повідомляє MediaSapiens із посиланням на Reuters.

Усього рада отримала майже 20 тисяч скарг щодо видалення інформації в соцмережах. 

Шість обраних випадків:

  • Знімок екрана з твітами колишнього прем'єр-міністра Малайзії Махатіра Мохамада, в якому йшлося, що мусульмани мають право вчиняти насильство над французами “за масові вбивства в минулому”.
  • Пост із фотографією померлої дитини, який містив коментар щодо поводження Китаю з уйгурськими мусульманами.
  • Пост, у якому показано історичні фотографії церков у Баку, Азербайджан, з підписом, який, як повідомляється у Facebook, свідчить про “зневагу” до азербайджанців та підтримку Вірменії.
  • Фотографії в Instagram, на яких зображено жіночі соски. Користувач із Бразилії сказав, що вони спрямовані на підвищення обізнаності про симптоми раку молочної залози.
  • Нібито цитата міністра нацистської пропаганди Йозефа Геббельса.
  • Від самої соціальної мережі Facebook подали справу про публікацію в групі, яка стверджувала, що певні препарати можуть вилікувати COVID-19. У ній також критикувати реакцію французького уряду на пандемію.

Своїм рішенням рада відкрила тижневий період публічних коментарів щодо цих перших справ. 

Три із шести випадків стосувалися вмісту, який Facebook видалив за поширення мови ненависті. 

Як зазначили члени наглядової ради, більшість скарг, які вони отримали, стосувалися видалення публікацій саме за поширення мови ворожнечі. Вони зауважують, що це дуже складна сфера й алгоритми Facebook не завжди з цим дають раду.

Facebook створив незалежну наглядову раду в жовтні 2020 року у відповідь на критику щодо цензури. До її складу ввійшли відомі юристи та доктори права. Рада має право розглядати контент, який був видалений. У 2021 році вона планує розширити свою компетенцію і розглядати пости, які не були видалені із соцмережі.

Нагадаємо, на початку листопада Facebook заблокував діяльність низки мереж ботів, які поширювали фейки у восьми країнах – в Ірані, Афганістані, Єгипті, Туреччині, Марокко, М'янмі, Грузії та Україні. У компанії пояснили, що видалили мережі в межах боротьби з фейками. Загалом видалено 8 тисяч сторінок і груп, які поширювали дезінформацію.

Facebook назвав імена перших 20 членів незалежної наглядової ради, яка вирішуватиме спори щодо модерації контенту. До ради ввійшли журналісти, активісти та юристи, що працюють над питаннями свободи слова. Члени наглядової ради “жили в більш ніж 27 країнах і говорять 29 мовами”.

Про плани створити незалежний орган, який стежитиме за балансом між модерацією і свободою слова, засновник Facebook Марк Цукерберг оголосив ще в листопаді 2018 року. У 2019-му з'явився документ, який роз’яснював плани компанії зі створення незалежної наглядової ради. Рішення ради буде обов'язковим, навіть якщо Цукерберг чи хтось із Facebook не погоджуватиметься з цим.

Liked the article?
Help us be even more cool!