ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

TikTok у стані "підвищеної готовності" на тлі напруги щодо суперечливих виборів у Малайзії

24.11.2022, 18:00
Фото – eniyilerde.com
Фото – eniyilerde.com

Платформа для коротких відео TikTok заявила, що переходить у стан підвищеної готовності, щоб боротися з контентом, який порушує правила соцмережі.

Заява прозвучала після того, як уряд Малайзії попередив про посилення етнічної напруги в інтернеті через суперечливі результати парламентських виборів.

Суботні вибори закінчилися безпрецедентною нічиєю: жоден з альянсів-суперників не зміг здобути досить місць у парламенті, щоб сформувати уряд.

"Ми перебуваємо в стані підвищеної готовності та рішуче видалятимемо будь-який протиправний контент", – йдеться в заяві TikTok, чиїм власником є китайська компанія ByteDance.

У TikTok зазначили, що вели перемовини з малайзійським урядом щодо грубих чи повторних порушень правил соцмережі ще з етапу підготовки до виборів.

Одним з альянсів, які сподіваються сформувати уряд, є консервативна мусульманська група, що складається переважно з етнічних малайців і очолена колишнім прем’єр-міністром Мухіддіном Яссіном.

До альянсу входить ісламістська партія PAS, яка виступає за суворе потрактування шаріату. Зростання її популярності серед виборців спричинило занепокоєння в Малайзії, адже в країні проживає багато етнічних китайців та індусів, серед яких більшість сповідує інші релігії.

Ветеран опозиції Анвар Ібрагім очолює інший альянс, що змагається за владу, – групу мультиетнічних, прогресивних партій. Серед них, зокрема, Партія демократичної дії, яка складається здебільшого з етнічних китайців і зазвичай не мала високої популярності серед переважно малайського населення.

З моменту завершення виборів користувачі соцмережі повідомляли про численні пости зі згадками про протест, який відбувся в столиці (Куала-Лумпур) 13 травня 1969 року. Під час цього протесту вбито близько 200 людей, а кілька днів потому опозиційні партії, підтримані етнічно китайськими виборцями, проклали собі шлях на вибори.

TikTok заявив, що видалив відео, чий зміст стосувався 13 травня і порушував правила платформи. У компанії зазначили, що "не збираються толерувати" мову ворожнечі та агресивний екстремізм.

TikTok відмовився називати кількість видалених публікацій і отриманих скарг.

У розмові з Reuters платформа повідомила про свій намір видалити акаунти, власники яких молодші за 13 років, оскільки деякі батьки скаржилися, що їхні діти бачили небажаний контент.

Reuters переглянули близько 100 відео в TikTok; у частині з них фігурували люди, які демонстрували зброю на кшталт ножів і мачете. Деякі відео містили звернення до "юних малайських воїнів" та нагадували, що прихильники Анвара мають "пам’ятати, що сталося 13 травня".

У відповідь на платформі з’явилася хвиля відео з поясненнями передісторії кровопролиття 13 травня; багато користувачів малайського походження публікували заклики до єдності та критикували тих, хто провокує до насильства.

Поліція порадила користувачам соцмережі втриматися від публікації "провокативного" контенту, зазначивши, що дописи, які стосувався расових і релігійних питань, а також ті, які містили зневагу до монархії, видалено.

Король закликав інших наслідних султанів зустрітися в четвер і вирішити, хто має стати прем’єр-міністром.

PAS зробила заяву, де закликала всі сторони поважати конституцію, зберігати порядок у суспільстві та уникати провокацій, які можуть поставити під загрозу мир у країні.

Анвар зазначив, що зусилля, спрямовані на створення відповідального й стійкого уряду, не мають завершитися кризою.

"Мене непокоять расистські настрої й риторика, якої досі дотримується та меншість, що відчайдушно лобіює свої власні інтереси", – сказав він у своїй заяві у вівторок.

Поліція повідомила, що встановлює цілодобові блокпости на дорогах по всій країні з метою охорони спокою й безпеки населення.

Liked the article?
Help us be even more cool!