ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

The Washington Post: Російський олігарх Мусаєв стверджував, що стоїть за купівлею медіагрупи Forbes

Фото – Andrei Gordeyev / Vedomosti / Tass
Фото – Andrei Gordeyev / Vedomosti / Tass

Російський олігарх, власник Forbes Russia Магомед Мусаєв у приватних розмовах з партнерами в червні цього року стверджував, що уклав угоду всього свого життя та став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на газету The Washington Post.

Таку інформацію американська газета повідомила з посиланням на джерела, а також п'ять аудіозаписів і відеозапис, на яких Мусаєв говорить про купівлю.

“Я щойно купив глобальний Forbes. Ви ж розумієте, коли у вас у руках ключ від найавторитетнішого світового бренду, цей ключ відкриє мені доступ до будь-кого”, – цитує WP розмову Мусаєва з одним з партнерів про Forbes Media Group. Видання зазначило, що Мусаєв у записах повторює це твердження знову і знову. 

Окрім цього, на відеозаписі, який є в розпорядженні газети, він називає бізнесмена Остіна Рассела “обличчям” угоди й наполягає на тому, щоб його власну причетність до неї не розголошували.

Остін Рассел у коментарі газеті заперечив будь-яку причетність росіян чи китайців до цієї угоди: “Немає жодного долара капіталу від жодного китайського чи російського громадянина або юридичної особи, включно з Мусаєвим”.

Сам Мусаєв у розмові з журналістами заявив, що будь-яке припущення про те, що він контролював угоду, є “абсолютною нісенітницею” і “жахливим міфом”, і що “в документах (угоди. – Ред.), у будь-якій письмовій формі, моєї участі немає”. Він заперечив, що міг сказати своїм партнерам про купівлю Forbes, однак не став коментувати плівки.

The Washington Post опублікувала лист від 9 серпня, в якому сенатори Том Коттон і Марко Рубіо закликали міністерку фінансів Джанет Єллен, яка очолює Комітет з іноземних інвестицій у США, переглянути угоду. Сенатори стверджують, що Остін Рассел “маскується під головного покупця”, тоді як “очевидно, що є просто каналом для більших іноземних інвесторів”.

Посадовці також пишуть, що основна частина грошей надходить, зокрема, від близького соратника Мусаєва Шива Хемки, який є віцеголовою індійського конгломерату Sun Group, що співпрацював із Кремлем.

“Sun Group … співпрацює з Магомедом Мусаєвим, колишнім кремлівським пропагандистом, щоб придбати Forbes”, – заявили сенатори в листі.

Вони також наполягають на існуванні зв’язків китайських держкомпаній з фірмами Рассела і Хемки. 

Як повідомляв ІМІ, 15 травня 2023 року стало відомо, що засновник американської технологічної компанії Luminar Technologies Inc. Остін Рассел придбав 82% акцій Forbes Global Media Holdings. Водночас медіа писали, що одним з ініціаторів купівлі медіахолдингу Forbes став російський підприємець Магомед Мусаєв, а Остін Рассел є лише прикриттям. 

У 2017 році Мусаєв інвестував у Luminar $20 млн, коли й познайомився з Расселом. Для нього угода обернулась успіхом – після виходу на IPO з компанії він забрав $270 млн. Магомед також володіє брендом Forbes у Росії. 

Мусаєв не єдиний, хто стоїть за угодою. Інвесторами угоди також мали стати: індійська Sun Group, яка також має тісний звʼязок з РФ, готова інвестувати близько $200–300 млн; бізнесмен з Казахстану Балат Утемуратов – $50 млн; кенійський мільярдер Юліус Мвейл – кілька десятків мільйонів доларів.

Журнал Forbes був заснований 1917 року шотландським іммігрантом і бізнес-колумністом мережі газет Hearst Б. К. Форбсом.

Liked the article?
Help us be even more cool!