ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одним з ініціаторів купівлі Forbes є російський підприємець Мусаєв – ЗМІ

23.05.2023, 15:18
Фото – Forbes Ukraine
Фото – Forbes Ukraine

Одним з ініціаторів купівлі медіахолдингу Forbes став російський підприємець Магомед Мусаєв. Наразі він подає себе як венчурного інвестора, технологічного підприємця та людину, яка хоче займатись імпакт-інвестиціями. А засновник компанії Luminar, що виготовляє лідари, Остін Рассел є лише прикриттям.

Про це йдеться в матеріалі AIN.UA.

Про те, що Магомед Мусаєв є одним з ініціаторів, виданню стало відомо від трьох не повʼязаних між собою джерел. 

У 2017-му він інвестував у Luminar $20 млн, коли й познайомився з Расселом. Для нього угода обернулась успіхом – після виходу на IPO з компанії він забрав $270 млн. Магомед також володіє брендом Forbes у Росії. 

"Придбати глобальний Forbes – давній план Мусаєва. Він говорив про нього ще у 2021 році, основна ціль – володіння популярним та відомим на весь світ ЗМІ – дозволила б виправити репутацію і перейти зі статусу російського підприємця із сумнівною репутацію до когорти людей на кшталт Юрія Мільнера з DST: росіянин, який уже наче й не зовсім росіянин. Для цього ж Мусаєв запускав і інші проєкти, які націлені на імпакт-інвестиції та ESG", – йдеться в публікації.

За угодою з Расселом стоїть саме Мусаєв: він був одним з її ініціаторів і тих, хто фінансуватиме американського підприємця. Цю ж інформацію підтвердили виданню Axios. Один зі співрозмовників AIN.UA стверджує, що між Мусаєвим та Расселом склалися довірливі відносини ще з моменту інвестраунду, тому немає нічого дивного в тому, що американець погодився на таку угоду.

Людина, близька до Мусаєва, повідомила AIN.UA, що, по суті, він і є тим, хто купує холдинг Forbes.

Хоча Мусаєв працював над тим, щоб у мережі писали про нього лише як про успішного інвестора, філантропа та людину, яку цікавить імпакт і розвиток планети, його все одно називають зятем ексочільника Дагестану, він працював у мерії Лужкова, за ним стоїть кілька публічних та не дуже скандалів. 

Мусаєв не єдиний, хто стоїть за угодою. Загалом Axios вдалося знайти такі цифри щодо розподілення $656 млн, які необхідні для угоди. Весь холдинг оцінюють у $656 млн. Власних коштів Рассел готовий закласти $10 млн. Акції Luminar для фінансування угоди підприємець не продаватиме, це підтвердили й у компанії, яка наразі є глибоко збитковою. 

Індійська Sun Group, яка також має тісний звʼязок з РФ, а їхній топменеджер навіть виступав на спільній з російським президентом Володимиром Путіним конференції на одній сцені, готова інвестувати близько $200–300 млн. Керівник Sung Group, наголошують у Semafor, заробив статок у РФ, і досі 5% активів фонду повʼязані з РФ.

Бізнесмен з Казахстану Балат Утемуратов – $50 млн. Статок близько $3 млрд.

Кенійський мільярдер Юліус Мвейл – кілька десятків мільйонів доларів. Статок більш ніж $1 млрд.

Фонд GSV не інвестуватиме, але допоможе залучити кошти від потенційних інвесторів.

Ще 8% залишається в нинішнього власника. 

Угода все ще не підписана, хоч і оголошена. Якщо Рассел не закриє її протягом наступних кількох місяців, він буде змушений заплатити $35 млн відступних.

Журнал Forbes був заснований у 1917 році шотландським іммігрантом і бізнес-колумністом мережі газет Hearst Б. К. Форбсом.

Нагадаємо, 15 травня 2023 року стало відомо, що засновник американської технологічної компанії Luminar Technologies Inc. Остін Рассел придбав 82% акцій Forbes Global Media Holdings.

Liked the article?
Help us be even more cool!