ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таємні класи дають афганським дівчатам змогу навчатися попри закони талібів

05.10.2023, 15:05
Фото – CNN
Фото – CNN

В Афганістані діє таємна мережа шкіл у восьми провінціях SRAK, де 150 сміливих педагогів і робітників навчають близько 400 дівчат. Її очолює 25-річна Парасто Гакім (ім’я змінене), йдеться в матеріалі CNN.

Видання отримало дозвіл зняти репортаж в одному з підпільних класів SRAK за умови, що розташування школи й імена учениць і вчительок будуть приховані з міркувань безпеки.

Дівчата збираються в маленьких кімнатах групами по 30 осіб і вивчають математику, природничі науки, англійську мову й кравецтво. За словами Мар'ям – професійної вчительки й подруги Гакім, – дівчата наполягають на проведенні уроків навіть у державні вихідні, щоб утекти від стресу постійного сидіння вдома.

"Школа для мене як промінець світла, як шлях, наприкінці якого я бачу щастя й схід сонця, – каже Мар'ям. – Вона дає мені надію, що одного дня знову відчиняться звичайні школи й кожній дівчині буде дозволено туди повернутися, а жінки знову зможуть працювати за своїм фахом".

Афганістан дуже потребує такої надії. За даними ООН, рівні тривожності, депресії й суїциду серед жінок у країні зростають, відколи таліби знову захопили владу.

"Я думала, що мене викинули із суспільства, – пригадує 16-річна Фатіма, одна з учениць таємної школи. – Я почувалася бранкою, якій можна лише їсти й пити, а робити будь-що інше не можна".

Фатіма знайшла підпільний клас Мар'ям за підтримки батьків. Вона любить кравецтво й мріє стати відомою дизайнеркою.

Інша учениця – 14-річна Ялда – планує стати інженеркою. За її словами, школа стала для неї порятунком від тривожності й депресії, від яких вона потерпала, сидячи вдома.

Ялда, Фатіма, Мар'ям і безліч інших людей мріють про майбутнє без "Талібану" й готуються до дня, коли зможуть нарешті вийти з темряви.

"Навіть якщо "Талібан" протримається ще сім чи вісім років, колись вони та й підуть, і тоді ми зможемо вступити до університету і продовжити навчання", – каже Ялда.

Минулого грудня всім місцевим і міжнародним НДО (зокрема ООН) було наказано не пускати співробітниць до їхніх робочих місць. Цього року "Талібан" зачинив усі салони краси в країні – індустрія, де працювало близько 60 тисяч жінок. У такий спосіб жінок стирають із громадського життя Афганістану.

Гакім дійшла висновку, що єдиний спосіб протидіяти "Талібану" – це й надалі давати дівчатам освіту. Вона взяла приклад з афганських жінок, які кинули виклик долі понад 25 років тому, коли таліби вперше захопили владу.

Вона згадує, що у 2021 році із жахом дивилася, як до Кабула заходять талібські танки, а війська США безладно відступають із країни. Цього разу "Талібан" пообіцяв громадянам, що правитиме прогресивніше за свій попередній уряд (1996–2001 роки).

Невдовзі після захоплення влади керівництво "Талібану" провело пресконференцію, де запевнило, що жінок і дівчат захищатимуть від насильства і що право на освіту й надалі матимуть усі. Гакім каже, що тоді не повірила жодному слову.

Невдовзі обіцянки "Талібану" було порушено. Дівчатам заборонили мати понад шість класів шкільної освіти й навчатися в університеті.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!