ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Судді Верховного Суду винесли догану за тривалий розгляд у справі Гонгадзе

04.08.2021, 17:17
Фото - chesnosud.org
Фото - chesnosud.org

Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила притягнути суддю Касаційного кримінального суду Станіслава Голубицького до дисциплінарної відповідальності і застосувати сувору догану із позбавленням доплат до посадового окладу протягом трьох місяців.

Про це повідомляє  “Судовий репортер” із посиланням на рішення від 26 липня.

Дисциплінарна палата дійшла висновку, що суддя Голубицький допустив затягування у справі Гонгадзе внаслідок недбалості і неналежного ставлення до своїх службових обов’язків.

Рішення ще може бути оскаржене суддею до Вищої ради правосуддя.

2 липня цього року Верховний суд залишив без задоволення скарги на засудження колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі за умисне вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Розгляд справ був розпочатий у 2016 році Вищим спеціалізованим судом України, проте не був завершений до створення Верховного Суду. У 2018 році матеріали кримінальної справи разом із касаційними скаргами передали до Касаційного кримінального суду.

Комітет Міністрів Ради Європи на засіданні 3 грудня 2020 року розглянув виконання українською владою рішення Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ, Суд) у справі “Гонгадзе проти України” і закликав владу України якнайшвидше завершити касаційне провадження.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова подала скаргу на суддю Голубицького – головуючого у колегії Верховного суду із розгляду справи.

Касаційні скарги у справі про засудження Олексія Пукача перебували на розгляді в судах касаційної інстанції загалом більше п’яти років. Із них понад три роки після визначення головуючим у справі Голубицького.

Суддя пояснив, що тривалість розгляду справи пов’язана із реалізацією представником потерпілого – адвокатом Костіною права на ознайомлення з матеріалами справи, які становлять державну таємницю; допуском до участі у справі інших захисників за клопотанням засудженого Пукача, ознайомленням їх з матеріалами справи. Також малося затягування з боку Печерського суду розгляду клопотання захисника Нестерака про відновлення пропущеного строку на касаційне оскарження судових рішень у справі. У грудні 2020 року суддя Голубицький подав до Вищої ради правосуддя дисциплінарну скаргу на поведінку судді Печерського суду Карабаня. Але згодом скарга була повернута без розгляду, оскільки Карабань звільнився.

Дисциплінарна палата з’ясувала, що часові інтервали між судовими засіданнями у багатьох випадках були значними, надмірними без суттєвих підстав для цього. Учасники вдавалися про процесуальних зловживань і затягування, а головуючий начебто не реагував на це.

У 2020 році засідання перервалися на період 7,5 місяців і відновилися аж у наступному році. Причинами були не лише карантинні обмеження, а й очікування результатів розгляду Печерським районним судом клопотання захисника про відновлення строку на касаційне оскарження судових рішень. При цьому не було враховано позицію обвинуваченого Пукача, який вказував про безпідставне затягування та необхідність пришвидшення розгляду з огляду на свій похилий вік, інвалідність тощо.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя констатує, що розгляд справи за обвинуваченням Пукача зайняв близько 10 років. При цьому слухання у Верховному Суді збільшили тривалість провадження після судів першої та апеляційної інстанцій майже вдвічі. Хоча суд касаційної інстанції перевіряє законність та обґрунтованість судового рішення лише в частині, в якій воно було оскаржене, і не проводить судового слідства, як суди першої та апеляційної інстанцій.

Рівень навантаження судді Голубицького був середнім по суду і не міг позбавити головуючого можливості своєчасно вжити у цій непересічній справі заходів, які сприяли би скорішому розгляду.

Як повідомляв ІМІ, 2 липня Верховний Суд затвердив вирок колишньому генерал-лейтенанту міліції Олексію Пукачу, засудженому до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе

Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, пізніше в лісі під Києвом знайшли його обезголовлений труп.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Олексія Пукача до довічного тюремного ув’язнення за вбивство Гонгадзе. Водночас замовників цього вбивства досі не встановлено. Захист Пукача оскаржив рішення суду.

6 січня 2016 року Апеляційний суд Києва визнав законним вирок про довічне тюремне ув’язнення для колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

6 лютого 2016 року захист Олексія Пукача оскаржив у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ вирок своєму підзахисному до довічного тюремного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

16 червня 2016 року Олексій Пукач був етапований для відбування покарання в Чортківську колонію в Тернопільській області №26, де він утримується в секторі максимального рівня безпеки для засуджених до довічного покарання.

12 жовтня 2016 року у Вищому спеціалізованому суді адвокати Олексія Пукача попросили замінити його довічний термін на 15 років в’язниці.

Liked the article?
Help us be even more cool!