ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зупинив розгляд справи Шеремета, оскільки двоє фігурантів служать у війську

Шевченківський районний суд Києва зупинив розгляд справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, фігурантами якої є Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко і Яна Дугарь, у зв'язку з проходженням Антоненком і Дугарь військової служби.

Про це Укрінформу розповів адвокат Антоненка Дмитро Круговий.

“Яна і Андрій – вони військовослужбовці. Зокрема, Яна була призвана за мобілізацією у 2022 році. Яна і Андрій проходять військову службу, вони задіяні до виконання завдань безпосередньо в районі ведення бойових дій, і у зв'язку з тим, що вони не завжди мають можливість прибувати на судові засідання, саме тому було заявлено клопотання (захистом. – Ред.) про зупинення судового провадження. І сьогодні судом було задоволено (це. – Ред.) клопотання одного із захисників, Дениса Ломанова, про зупинення (розгляду цієї справи. – Ред.)”, – зазначив він.

Також Круговий зазначив, що у 2022 році протягом довгого часу той склад суду, який раніше розглядав цю справу, не зміг продовжувати здійснювати правосуддя.

“Хтось із присяжних поїхав за кордон. Один з присяжних був мобілізований. І у зв'язку з тим, що склад суду змінили, то в нас справа почала слухатись із самого початку. І вже 2024 рік, і ми так і не дійшли до стадії (розгляду справи. – Ред.), взагалі не почали навіть”, – заявив адвокат.

Як повідомляв ІМІ, журналіст Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля. 12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. Нині серед підозрюваних – сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко (Riffmaster), військова медикиня Яна Дугарь та волонтерка Юлія Кузьменко. У січні 2022 року суд залишив Антоненка та Кузьменко під нічним домашнім арештом, а Дугарь перебувала під заставою в розмірі 168 тис. 160 грн. Вони заявляли про непричетність до вбивства та вважають переслідування політичним.

З моменту повномасштабного вторгнення РФ сплив термін дії запобіжних заходів у всіх обвинувачених, адже судові засідання не проводилися.

У вересні 2023 року стало відомо, що справу про вбивство Шеремета мали почати розглядати спочатку через зміну складу суду.

Liked the article?
Help us be even more cool!