ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у США визнав, що Google незаконно монополізувала інтернет-пошук

06.08.2024, 12:00
Фото – A. Maxim / DW

Суд у США постановив, що компанія Google порушила антимонопольне законодавство, витративши мільярди доларів на створення незаконної монополії та ставши світовою пошуковою системою за замовчуванням. Таке рішення ухвалив суддя міста Вашингтон Аміт Мета 5 серпня, повідомляє Reuters.

“Суд дійшов такого висновку: Google є монополістом і діяла відповідним чином, щоб зберігати монополію”, – зазначив суддя Аміт Мета. 

Google контролює близько 90% усього ринку інтернет-пошуку й 95% цього ринку на смартфонах.

Суддя стверджує, що лише 2021 року компанія Google заплатила $26,3 мільярда, щоб зробити свій пошуковик на смартфонах і в браузерах за замовчуванням, а також щоб зберегти своє володіння більшістю акцій на ринку.

“Місце опції за замовчуванням є надзвичайно цінним активом. Навіть якби після спливання терміну угоди новачок на ринку взяв участь у тендері за таке місце, ця компанія могла б стати повноцінним конкурентом лише за готовності приносити партнерам мільярди доларів прибутку й повністю компенсувати будь-яке падіння прибутків унаслідок зміни”, – написав Мета.

“Google, авжеж, визнає, що втрата налаштувань різко вплинула б на їхній дохід. Наприклад, Google розрахувала, що втрата позиції “за замовчуванням” у браузері Safari призвела б до значного падіння кількості запитів і втрати мільярдів доларів прибутку”, – додав суддя.

У Google зазначили, що планують оскаржувати рішення суду. “Це рішення визнає, що Google пропонує найкращий пошуковик, але підсумовує, що нам не можна забезпечувати легкий доступ до цього пошуковика”, – йдеться в заяві компанії.

Це рішення є першою значною перемогою федерального уряду в боротьбі з ринковим домінуванням компаній-гігантів у галузі технологій, пише видання.

Вирок судді прокладає шлях для другого суду, де визначатимуться потенційні заходи з протидії цій монополії, як-от розпад Alphabet, материнської компанії Google, що змінило б ландшафт індустрії онлайн-реклами, де вже роками домінує Google.

Фаза “виправлення” може тривати довго, а далі можливе подання апеляцій до Апеляційного суду США, окружного суду Колумбії й Верховного суду США. 

Генеральний прокурор Меррік Ґарланд назвав рішення суду “історичною перемогою американського народу” й додав, що “жодна компанія, незважаючи на розмір і впливовість, не є поза законом”.

Речниця Білого дому Карін Жан-П'єр зазначила, що “вирок на користь конкуренції є перемогою американського народу”. “Американці заслуговують на вільний, справедливий і відкритий для конкуренції інтернет”, – додала вона.

Протягом останніх чотирьох років федеральні антимонопольні регулятори також позивалися проти Meta Platforms, Amazon.com і Apple. Всі провадження почалися за часів адміністрації Дональда Трампа.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!