ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд розглядатиме справу блогера з Полтави, що принижував військових, у закритому режимі

Справу щодо блогера Романа Заволоки, якого підозрюють у приниженні військових у Полтаві, розглядатимуть у закритому режимі. 

Таке рішення ухвалив 24 листопада Октябрський районний суд Полтави, повідомляє Суспільне.

Про подальший закритий розгляд, зокрема без представників медіа, під час засідання клопотали прокурорка Олена Гомля та захисниця Романа Заволоки, оскільки справа стосується військових.

“Моя думка – щоб проводити судовий розгляд у закритому судовому засіданні, відповідно до статті 27 КПК. Оскільки ті кримінальні правопорушення, які інкримінуються Заволоці, – одне з них відноситься до категорії злочинів проти основ національної безпеки. Досліджуються підстави діяльності цих територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки”, – сказала прокурорка Олена Гомля.

“Є всі підстави вважати, що в ході слухання справи можуть бути розголошені дані, які становлять державну таємницю”, – сказала захисниця Романа Заволоки.

Крім того, захисниця підсудного клопотала про зміну запобіжного заходу замість тримання під вартою.

“Якщо суд прийде до висновку, що неможливо обрати запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, то прошу суд застосувати запобіжний захід у вигляді застави як альтернативи тримання під вартою – 53 680 гривень”, – розповіла захисниця Заволоки.

Крім того, суд продовжив Романові Заволоці термін тримання під вартою до 19 січня 2024 року.

“В задоволенні клопотання захисника про заміну запобіжного заходу відмовити. Розгляд провадження здійснювати в закритому судовому засіданні протягом усього процесу розгляду”, – сказав суддя суду Андрій Лизенко.

Наступне, вже закрите судове засідання запланували на 19 грудня.

Заволоку підозрюють за чотирма статтями:

  • частина перша статті 114-1 “Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань”;
  • частина друга статті 435-1 “Образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю”;
  • частина друга статті 345 “Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу”;
  • частина друга та третя статті 436-2 “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”.

Як повідомляв ІМІ, 24 жовтня 2023 року Полтавський апеляційний суд залишив під вартою блогера Романа Заволоку, підозрюваного в приниженні військових. Суд не задовольнив його клопотання, де той просив скасувати ухвалу Октябрського районного суду, згідно з якою його взяли під варту. 

Романа Заволоку, який принижував військових і викладав відео з цим у соцмережах, затримали в Полтаві 29 серпня 2023 року. Того ж дня поліція Полтавщини відкрила кримінальне провадження за статтею “Хуліганство” щодо блогера. Зокрема, 26 серпня він разом зі своїм другом ображав ветерана війни Олександра Мацька, який хотів вручити йому повістку. Чоловіки кепкували з тремтячих рук військового, хоча той пояснив, що тремор у нього від контузії, а на війну він пішов добровільно. На це Заволока сказав військовому: “Ти придурок, сам попався на крючок”, а також плюнув у військового. СБУ підтвердила затримання Романа Заволоки. В Офісі ГПУ повідомили, що під час перевірки документів поліцією він завдав тілесних ушкоджень одному з правоохоронців.

1 вересня 2023 року Октябрський районний суд Полтави взяв під варту строком на 60 діб Романа Заволоку. Його підозрювали за двома статтями: частинами 1 та 2 статті 435-1 (“Образа честі і гідності військовослужбовця” та “Виготовлення та поширення матеріалів, які містять образу честі і гідності військовослужбовця”) і частиною 2 статті 345 (“Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу”).

Liked the article?
Help us be even more cool!