ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Полтави відкрила справу щодо блогера, який принижував військових і викладав відео в соцмережах

Фото – instagram.com / roma_zavoloka / Полтавщина
Фото – instagram.com / roma_zavoloka / Полтавщина

Поліція Полтавщини відкрила кримінальне провадження стосовно мешканця Полтави, який принижував військових та викладав відео з цим у соцмережах. Про це повідомляється на сайті Головного управління Нацполіції в Полтавській області.

Поліція виявила в соцмережах кілька відео, на яких полтавець словесно ображає та принижує українських військових, що в однострої виконували свої обов'язки в Полтаві.

За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 ("Хуліганство") Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років. Розв'язується питання щодо повідомлення чоловіку про підозру.

Йдеться про блогера та фітнес-тренера Романа Заволоку, зазначає видання “Полтавщина”. За даними видання, блогер знаходив на вулиці працівників військкомату, що роздавали повістки, ображав їх і знімав розмову на відео. Зокрема, він разом зі своїм другом ображав ветерана війни Олександра Мацька, який хотів вручити йому повістку. Чоловіки кепкували з тремтячих рук військового, хоча той пояснив, що тремор у нього від контузії, а на війну він пішов добровільно. На це Заволока сказав військовому: “Ти придурок, сам попався на крючок”, а також плюнув у військового.

Як пише видання, Олександр Мацько пішов добровольцем на війну ще 2016 року. З початку повномасштабного вторгнення був розвідником. Рік тому на Харківському напрямку бронемашина Олександра підірвалася на міні. Він отримав важку контузію і різні травми: опіки та ушкодження ніг. Весь цей час Олександр проходив реабілітацію й отримав другу групу інвалідності. Після цього його взяли на службу у військкомат.

Як повідомляв ІМІ, 25 липня в Дрогобичі (Львівська область) СБУ затримала блогера Мар’яна Чаву за підозрою в перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України, виготовленні та поширенні матеріалів, у яких виправдовується збройна агресія РФ проти України (ч. 1 ст. 114, ч. 2 ст. 436-2 КК України). За даними слідства, Чава на своїх сторінках у соцмережах публічно дискредитував українських захисників. Зокрема, в одному з прямих ефірів підозрюваний називав представників ЗСУ злочинцями.

Галицький суд Львова помістив Чаву під цілодобовий домашній арешт. Прокуратура оскаржила це рішення, і 8 серпня Львівський апеляційний суд змінив запобіжний захід Мар'яну Чаві з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 25 вересня. Також суд визначив розмір застави – 214 720 грн. 

Відомим Мар'ян Чава став після інциденту в червні в Дрогобичі. Він на вулиці підійшов до представників Територіального центру комплектування (ТЦК), коли ті роздавали повістки. Чава назвав злочинцями військових, які отримали поранення на фронті й почали працювати в ТЦК. Чоловік заявляв, що саме завдяки його податкам захисники отримують зарплату, проганяв і погрожував викликати слідчо-оперативну групу. Конфлікт із військовими він знімав на відео, яке згодом опублікував в інтернеті.

Проте Мар'яна Чаву випустили із СІЗО після внесення застави в розмірі 214 720 гривень.

Liked the article?
Help us be even more cool!