ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд остаточно закрив справу про напад на журналістів "Схем" у Чабанах

Нападники на журналістів "Схем" у березні 2019 року. Фото – Радіо Свобода
Нападники на журналістів "Схем" у березні 2019 року. Фото – Радіо Свобода

Броварський міськрайонний суд Київської області закрив справу в кримінальному провадженні за фактом нападу на знімальну групу проєкту Радіо Свобода “Схеми”, який стався в березні 2019 року в Чабанах на Київщині.

Таке рішення суд ухвалив 3 квітня, повідомляє Радіо Свобода.

Рішення ухвалено у зв’язку із “закінченням строку притягнення до кримінальної відповідальності”, про що на засіданні клопотав сам обвинувачений – нападник на знімальну групу, колишній керівник громадської організації “Розвиток Київщини” Валерій Присяжний.

На засіданні мав відбутися допит потерпілого оператора “Схем” Бориса Троценка, але Присяжний заявив клопотання про закриття кримінального провадження “у зв’язку із закінченням строку притягнення до відповідальності”.

Суддя Вадим Червонописький клопотання обвинуваченого задовольнив.

Адвокатка “Схем” та керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк пояснює, що в березні цього року дійсно минуло п'ять років з моменту нападу на журналістів і відкриття кримінального провадження, але вважає, що таке рішення суду стало можливим через затягування справи.

“Відсутність притягнення обвинуваченого до відповідальності відбулася у зв’язку із затягуванням досудового розслідування та судового розгляду справи в суді. Спочатку у 2020-му неправомірно закрила провадження поліція. Потім ми знову подали заяву – і у 2021 році відкрили провадження за іншими підставами (за статтею “погроза або насильство щодо журналістів у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності”). Далі – повномасштабне вторгнення та заміна головуючого судді в справі. Суть у тому, що був втрачений час”, – зазначає адвокатка.

Пресслужба Київської обласної прокуратури повідомила, що зі свого боку в справі вживали всіх заходів для її розгляду в розумні строки.

“Прокурори спочатку домоглися поновлення слідства, повідомлення особі про підозру в умисному заподіянні побоїв журналісту у зв’язку зі здійсненням ним професійної діяльності та скерування обвинувального акта до суду. Згодом відбулася заміна судді та подання численних клопотань обвинуваченим. На розгляд витрачався час. На засіданні 3 квітня обвинувачений знов подав клопотання про закриття кримінального провадження – це дозволило звільнити його від кримінальної відповідальності. Хочемо зауважити, що прокурори в справі вживали всіх заходів для її розгляду в розумні строки”, – зазначила прокуратура.

Що відомо про напад на журналістів “Схем” у Чабанах

На знімальну групу програми “Схеми” в складі журналістки Катерини Каплюк та оператора Бориса Троценка напали 6 березня 2019 року під час знімання сюжету в селищі Чабани Київської області про виділення в приватні руки державних земель, якими розпоряджається Національна академія аграрних наук України.

Напад стався в приміщенні Чабанівської селищної ради. Чоловіки завдали травм оператору і зламали відеокамеру. Після обстеження в лікарні медики діагностували в Бориса Троценка струс мозку.

Серед тих, хто перешкоджав, були заступник селищного голови з питань роботи житлово-комунального господарства Володимир Чуприна та заступник селищного голови з питань роботи виконавчих органів Юрій Бондар​.

Також зніманню перешкоджав уже ексголова громадської організації “Розвиток Київщини” Валерій Присяжний, який згодом отримав статус обвинуваченого в справі.

У липні 2020 року поліція закрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання роботі журналістів програми “Схеми” через “закінчення строку досудового розслідування”. Адвокати “Схем” мали оскаржити це рішення. 

Проте 31 травня 2021 року було відкрито провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 345-1 КК України.

30 травня 2022 року Броварська окружна прокуратура повідомила про підозру адвокату за напад на оператора Бориса Троценка. Підозру оголошено в умисному заподіянні побоїв журналісту у зв’язку з веденням ним професійної діяльності (ч. 2 ст. 345-1 КК України). У червні цього ж року Броварська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно адвоката.

Liked the article?
Help us be even more cool!