ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд оштрафував на 850 грн митника, який напав на знімальну групу "Аверсу"

20.07.2021, 13:07
Фото – Sora Shimazaki from Pexels
Фото – Sora Shimazaki from Pexels

Шацький районний суд Волинської області визнав посадовця Волинської митниці Державної фіскальної служби винним у перешкоджанні журналістам телеканалу “Аверс” у травні 2019 року та оштрафував його на 850 гривень.

Про це йдеться у вироку суду від 15 липня. 

Митник визнаний винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України ("Перешкоджання  законній професійній діяльності журналістів").

Під час призначення покарання суд урахував ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке є кримінальним проступком; характер дій обвинуваченого, які не спричинили майнової шкоди; дані про особу обвинуваченого, який позитивно характеризується за місцем проживання.

Суд вважає, що покарання обвинуваченому у вигляді штрафу “буде необхідне й достатнє для його виправлення та попередження нових злочинів”.

У вироку суду зазначається, що митник “умисно, протиправно, з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналістів ... почав створювати перепони щодо збирання, одержання, фіксації, поширення і зберігання інформації”. Він вимагав від оператора “Аверсу” припинити відеознімання сюжету та намагався руками вибити в нього з рук цифрову камеру марки Panasonic. Крім того, митник застосував фізичну силу до журналістки “Аверсу” та зірвав із шиї її посвідчення журналіста. 

Сам обвинувачений своєї провини не визнав, повністю заперечував наявність складу злочину у своїх діях. Він пояснив, що під час святкування в ресторані "Ле-Марк" дня народження колег у приміщення зайшли дві невідомі особи жіночої статі та один чоловік з камерою без розпізнавальних знаків (бейджиків).

За його словами, він постійно висловлював прохання не знімати його. Після цього почався конфлікт, оскільки його продовжували знімати як на телефони, так і на камеру. "Вважає, що неправомірними діями журналістів порушено його право як фізичної особи, не являючись публічною особою, на особисте життя. Крім того, пояснив, що дівчата не пред'являли жодного посвідчення журналіста, не пояснювали мети візиту, а він не розумів, хто ці особи", – йдеться у вироку суду. 

Потерпілі журналістки та оператор “Аверсу” під час допиту в суді зазначили, що вони в межах редакційного завдання приїхали до ресторану "Ле-Марк", де митники, які напередодні пропустили, не виявивши для митного оформлення каміння бурштину, святкували день народження, щоб узяти інтерв'ю і зняти відеосюжет. 

Проте їм перешкоджали, вивели із зали ресторану, намагалися вирвати з рук мобільний телефон, зірвали посвідчення журналіста з шиї і виштовхали їх усіх за ворота, у такий спосіб не давши можливості їм виконати редакційне завдання. 

Суд з відео вбачає, що оператор цілеспрямовано не знімав митника. Він потрапив в об’єктив відеокамер лише тоді, коли оператор знімав його неправомірні дії щодо журналісток.

"...Наявність бейджиків на журналістах і оператора з відеокамерою з логотипом "Аверс", після того як вони вийшли на вулицю і знаходилися на території подвір'я "Ле-Марк", не викликає жодних сумнівів", – йдеться у вироку суду. Водночас суд додає, що митнику було достеменно відомо, що вони є журналістами й що його дії спрямовані саме на перешкоджання в зніманні сюжету. 

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. 

Як повідомляв ІМІ, 8 травня 2019 року телеканал "Аверс" заявив, що митники застосували до знімальної групи каналу фізичну силу. Інцидент стався, коли журналісти приїхали 8 травня на день народження начальника ПП "Ягодин" Олександра Оникійчука в ресторанно-готельний комплекс "Лемарк" у селі Світязь Волинської області.

За цим фактом поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів"), ч. 1 ст. 186 ("Грабіж") та ч. 1 ст. 125 ("Умисне легке тілесне ушкодження") Кримінального кодексу України.

10 травня 2019 року Волинська митниця розпочала службове розслідування за фактом інциденту між митниками і знімальною групою луцького телеканалу "Аверс" у ресторанно-готельному комплексі "Лемарк".

8 серпня 2019 року слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч .1 ст. 125 Кримінального кодексу України ("Умисне легке тілесне ушкодження"), заступнику начальника відділу митного оформлення одного з митних постів Волинської митниці ДФС, який напав на журналістку місцевого телеканалу в травні 2010 року.

Потім ДБР скерувало до суду обвинувальний акт щодо працівника Волинської митниці ДФС, підозрюваного в заподіянні тілесних ушкоджень журналістці "Аверсу".

Liked the article?
Help us be even more cool!