ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд частково задовольнив позов Богдана проти "Схем". Журналісти оскаржуватимуть рішення

05.11.2020, 11:17
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

4 листопада Шевченківський районний суд Києва частково задовольнив позов екскерівника Офісу президента Андрія Богдана проти журналістів програми “Схеми”, в якому той просив спростувати інформацію щодо кількості його перельотів до Росії та в напрямку Білорусі. Захист журналістів подаватиме апеляцію, повідомляє Радіо Свобода.

“Суд від початку розгляду справи перешкоджав у зборі належних доказів у справі, чим продемонстрував свою незацікавленість у встановленні істини”, – розповів адвокат журналістів Анатолій Попов.

“Ще на етапі підготовчих засідань Шевченківський районний суд Києва відмовив у задоволенні нашого клопотання, у якому ми просили суд в установленому законом порядку витребувати докази про перельоти Андрія Богдана. Мова йшла про перельоти в Росію та в напрямку Білорусі, інформацію про які “Схеми” отримали від своїх джерел на умовах конфіденційності та оприлюднили у своїй програмі, через що керівник Офісу президента і подав позов на журналістів. Суддя в справі Ірина Фролова відмовила адвокатам у надсиланні запитів в офіційні органи України та Російської Федерації, які б допомогли встановити істину в рамках судового процесу”, – розповів Анатолій Попов.

Адвокат зазначив, що рішення Шевченківського суду чинності не набрало і найближчим часом воно буде оскаржене в апеляційному порядку.

“Дійшло до того, що суддя своїм рішенням зобов’язала журналістів спростувати й ту інформацію, яку підтверджував сам Богдан. Це викликає щонайменше подив. Очевидно, що таке рішення має бути переглянуте та скасоване в апеляції. Рішення першої інстанції чинності не набрало, і ми однозначно будемо оскаржувати його”, – зазначив Анатолій Попов.

Нагадаємо, 20 серпня 2019 року очільник Офісу президента Андрій Богдан подав позов проти журналістів програми “Схеми” (Седлецької Н., Савчука М., Єгошиної В.) і НСТУ про захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

Богдан вимагав спростувати оприлюднені журналістами дані про кількість його перельотів до Росії та в напрямку Білорусі.

Також журналісти “Схем” оприлюднили дані про те, що Андрій Богдан був у складі урядової делегації на чолі з Миколою Азаровим, яка літала на переговори до Санкт-Петербурга 19–20 листопада 2013 року. Уже наступного дня після повернення делегації з РФ український уряд різко змінив геополітичний курс у бік Росії, зупинивши підготовку до підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це рішення уряду спричинило спротив українців і вилилось у Революцію гідності.

1 жовтня 2019 року в межах підготовчого засідання суддя відхилила клопотання адвокатів журналістів “Схем”, в якому ті просили суд в установленому законом порядку витребувати докази про перельоти Андрія Богдана до Росії та в напрямку Білорусі, які журналісти отримали від своїх джерел на умовах конфіденційності та оприлюднили у своїй програмі.

Зі свого боку журналісти вважають, що відмова судді Ірини Фролової в надсиланні запитів до офіційних органів України та Росії створює перешкоди у встановленні істини в межах судового процесу та є надуманою.

Liked the article?
Help us be even more cool!