ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справа про недопуск журналістів до Запорізької міськради майже завершена – прокуратура

21.09.2021, 10:35
Зустріч представниці ІМІ та представників Запорізької обласної прокуратури 17 вересня. Фото – пресслужба Запорізької обласної прокуратури
Зустріч представниці ІМІ та представників Запорізької обласної прокуратури 17 вересня. Фото – пресслужба Запорізької обласної прокуратури

Слідчі дії в справі перешкоджання журналістам у доступі до Запорізької міської ради фактично завершено. 

Про це повідомив перший заступник прокурора Запорізької області Андрій Коваль під час робочої зустрічі з представницею ІМІ в Запорізькій області Наталією Виговською 17 вересня.

Правоохоронці вирішать, чи є склад злочину в справі про недопуск журналістів до міськради й кому висунути підозри після перевірки з боку Державної служби з надзвичайних ситуацій та Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалення міською комісією з питань техногенної безпеки рішення про недопуск до будівлі відвідувачів, зокрема журналістів, і перевірки правомірності дій представників поліції охорони.

Також Андрій Коваль повідомив, що за результатами перевірки заяв журналістів щодо перешкоджання їхній професійній діяльності до цього кримінального провадження був доданий кейс про недопуск на сесію редактора сайту “Гвозді” Богдана Василенка ще в серпні 2020 року.

На зустрічі також були присутні начальник управління нагляду за дотриманням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Артем Лавренко, керівник Вознесенівської окружної прокуратури Іван Монін та потерпіла в кримінальному провадженні про недопуск журналістів на сесії Запорізької міськради 061.ua Ельміра Шагабудтдінова.

Як розповів керівник Вознесенівської окружної прокуратури Іван Монін, за період з червня до вересня в межах кримінального провадження щодо перешкоджання доступу журналістів до міськради проведено слідчий експеримент. Також прокурори отримали тимчасовий доступ до протоколу комісії з питань техногенно-екологічної безпеки (ТЕБ) та надзвичайних ситуацій (НС), яким було заборонено пускати журналістів до міськради.

“Аби перевірити правомірність ухвалення такого рішення щодо недопуску журналістів у міськраду, ми надіслали відповідні листи до Державної служби з надзвичайних ситуацій та Центральної комісії з техногенної безпеки, щоб вони надали оцінку, чи мала право міськрада на підставі тієї ситуації, яка була в країні, ухвалювати саме таке рішення щодо недопуску людей, зокрема журналістів, до будівлі міської ради, – розповів Іван Монін. – Також можна сказати, що слідчі дії, які вже здійснені, виконано на 95% (залишилося тільки провести слідчі дії за заявою Богдана Василенка в серпні 2020 року. – Авт.). Далі ми плануємо скерувати вказане провадження до ДБР, щоб вони, як спеціально уповноважений орган, дали оцінку саме діям співробітників поліції, що безпосередньо мали фізичний контакт із журналістами та фактично вони були останньою ланкою, які вчиняли ці дії”.

За словами керівника Вознесенської прокуратури, імена представників поліції, які саме в ці дні перебували на чергуванні, вже відомі. 

“Отримано договір про надання послуг охорони, визначено, хто саме цього дня перебував на чергуванні, журнали долучено до розслідування. Розслідування проводили у Вознесенівському відділі поліції, а  охорону будівлі міської ради здійснює Вознесенівський міжрайонний відділ поліції охорони, тож для об'єктивності оцінку діям поліції охорони має надати саме ДБР”, – розповів Іван Монін. 

За його словами, вже цього тижня будуть проведені необхідні слідчі дії з Богданом Василенком та матеріали передадуть до ДБР. 

Крім того, прокурори повідомили, що після проведення всіх слідчих дій буде порушене питання про присутність у діях тих чи інших осіб складу злочину, зокрема з боку представників поліції охорони в межах їхніх повноважень. Якщо склад злочину підтвердять, ухвалюватимуться рішення щодо вручення підозр. 

Також на зустрічі була досягнута домовленість про додаткову перевірку дій з боку депутата від фракції “Партія Володимира Буряка “Єднання” Олександра Онищенка, який відштовхнув від входу до будівлі міськради редакторку “Неначасі” Катерину Майбороду під час її спроб потрапити всередину адмінбудівлі на сесію міської ради 27 січня 2021 року.

Крім того, прокурори повідомили, що повторно перевірили й ситуацію про недопуск мелітопольських журналістів до “Мелітопольгазу”, а також відмову поліції у відкритті кримінального провадження. За результатами перевірки підтверджено, що підстави для внесення даних до ЄРДР відсутні.

Також у прокуратурі вивчили й ситуацію з недопуском мелітопольських журналістів на сесії Мелітопольської міськради. Як повідомили прокурори, з урахуванням того, що заяви, звернення, повідомлення з приводу неправомірності проведеної сесії Мелітопольської міської ради, недопущення на неї осіб тощо, були відсутні, дані до ЄРДР за вказаними фактами не вносились.

Як повідомляв ІМІ, 9 вересня в Миколаєві 9 вересня відбулася друга зустріч представниці ІМІ Катерини Середи із заступником керівника обласної прокуратури Артуром Оганнісяном щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!