ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Співвласник “Букв” заблокував сайт “По той бік пандемії”

23.11.2021, 17:44
Ілюстрація: По той бік пандемії
Ілюстрація: По той бік пандемії

Сайт про коронавірусні фейки "По той бік пандемії" був заблокований 22 листопада після суперечки фактчекерів "По той бік новин" зі співвласником "Букв" Петром Терентьєвим, який також є власником домену Coronafakes.com. Конфлікт виник через критику з боку фактчекерів підводки "Букв" до новини у фейсбуці. Про це повідомляє "Детектор медіа".

Спеціалізований сайт "По той бік пандемії", де зібрали фейки про коронавірус, запустили в березні 2020 року. Сайт був названий спільною платформою українських журналістів та фактчекерів з перевірки інформації про коронавірус.

Тоді волонтерська ініціатива об’єднувала журналістів, аналітиків та фактчекерів редакцій "По той бік новин" (ІРРП – Інститут розвитку регіональної преси), БезБрехні (BezBrehni), "Наші гроші. Львів", "Кавун.City", "Букв", а також незалежних фахівців-аналітиків з України та Німеччини.

22 листопада "По той бік пандемії" перестав відкриватися, зараз під час переходу за посиланням відкривається сайт "Букви". Зі співзасновниками – "По той бік новин" та ІРРП – блокування не погоджували. 

Керівник "По той бік новин" Сергій Одаренко вважає фактичне блокування ресурсу помстою через критику підводки "Букв" до посту у фейсбуці про виправдальний вирок американцю, який застрелив двох людей.

Однак Петро Терентьєв запевняє, що це тимчасове рішення, яке жодним чином не пов’язане з критикою "По той бік новин".

Критичний пост "По той бік новин" був опублікований 20 листопада 2021 року. На думку "По той бік новин" підводка CММ-редактора "Букв" до новини у фейсбуці була "маніпулятивною". До тексту самої новини в редакції "жодних претензій не було".

 

Терентьєв виступив з вимогою видалити пост, кажучи, що він "дискредитує" видання. "По той бік новин" погодився його видалити, але запостив інший, з поясненнями цього рішення.

Сергій Одаренко заявив "Детектору медіа", що розцінює переадресацію Сoronаfakes.сom на сайт "Букви" як помсту: "Я це розцінюю як помсту за нашу критику".

Однак співвласник "Букв" Петро Терентьєв не вбачає зв’язку між рішенням переадресувати Сoronаfakes.сom на сторінку іншого видання і конфліктом навколо допису "По той бік новин".

Терентьєв повідомив ДМ, що він є повним юридичним власником домену, також він каже, що опікувався його "фінансуванням". За його словами, рішення зробити переадресацію на сторінку "Букв" пов’язане з тим, що йому невідомо, хто займався проєктом після звільнення Альони Романюк з "По той бік новин".

"Я не знаю, хто має доступ до адмінки, є сумніви щодо того, хто і як туди ставить матеріали… Отже, як власник домену я вирішив для безпеки зробити переадресацію на інший свій проєкт – "Букви", – сказав Терентьєв.

Він додав, що готовий передати права на домен людям, яким довіряє і поважає, водночас він обіцяє продовжити його "фінансово підтримувати, щоб він був повністю прозорим".

Як повідомляв ІМІ, 23 листопада з видання "Букви" звільнилися чотири редакторки стрічки: Анастасія Печенюк, Ольга Ганюкова, Яна Ільків та Марта Бондаренко. А також двоє працівників SMM-відділу, які працювали понад п'ять років. За їхньою заявою, причиною є постійний тиск, погрози й цькування на адресу працівників видання.

Редакція "Букв" теж зробила заяву. За її повідомленням, причиною звільнення є фінансовий борг одного з працівників перед співвласником видання, а також низька якість контенту.

Liked the article?
Help us be even more cool!