ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Спецслужби РФ застосовують понад 10 шкідливих програм для викрадення та знищення інформації – РНБО

21.02.2023, 13:00
Фото – freepik.com
Фото – freepik.com

Спецслужби РФ масово застосовують шкідливі програми для викрадення та знищення української інформації, вони вже створили понад 10 таких програм.

Про це сказав заступник керівника служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки апарату РНБО Сергій Прокопенко під час круглого столу “Кібервійна: шкідливі програми як загроза об’єктам критичної інфраструктури”, повідомляє Укрінформ.

“Понад 10 різноманітних шкідливих програм ними розроблені, які знищують інформацію. Вони запускаються в наші мережі. Використовуються й інші шкідливі системи, які викрадають інформацію. Тому питання їх дослідження дуже важливе”, – зазначив він. 

Прокопенко наголосив, що саме тому є важливими розробки Інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ, які дозволяють не тільки зрозуміти, що відбулось, але й зібрати докази для того, щоб надалі використовувати для притягнення Росії до відповідальності.

Також він додав, що наразі потрібно думати вже про системи не тільки для аналізу цих шкідливих кодів, але й про те, як їм запобігати в майбутньому.

Під час круглого столу експерти та науковці, представники суб'єктів гарантування кібербезпеки України, підприємств та організацій обмінялися досвідом у сфері кібербезпеки. Також обговорили питання гарантування кібербезпеки об'єктів критичної інфраструктури в умовах кібервійни; особливості застосування шкідливих програм спецслужбами країни-агресора; сучасні напрацювання щодо виявлення та протидії застосуванню шкідливих програм; судово-експертне дослідження шкідливих програмних засобів. 

Крім того, обговорили нормативно-правове гарантування кібербезпеки, зокрема кримінальної відповідальності за кібертероризм та застосування шкідливих програм; сучасний стан та перспективи розвитку науково-технічного та науково-методичного гарантування кібербезпеки; взаємодію державних і цивільних інституцій у сфері кібербезпеки; роль інформування громадськості про кіберзагрози та рівня обізнаності з основами кібергігієни в запобіганні розповсюдженню шкідливих програм.

Як повідомляв ІМІ, у 2022 році СБУ нейтралізувала понад 4,5 тис. кібератак і кіберінцидентів.

Liked the article?
Help us be even more cool!