ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Спецпрокурор США отримав ордер на обшук облікового запису Дональда Трампа у Twitter

У США розслідування спецпрокуратури щодо Дональда Трампа отримало ордер на обшук облікового запису колишнього президента Дональда Трампа у Twitter (@realDonaldTrump), йдеться в нещодавно оприлюдненому судовому документі, пише CNN.

Обшук був настільки таємним, що соцмережі спершу заборонили повідомляти Трампу про отримання ордеру, а компанію, тепер відому як "Х", оштрафували на $350,000 за затримку у наданні записів, які шукали правоохоронці.

В ордері, отриманому спецпрокурором Джеком Смітом, ішлося про "дані й записи, що стосуються" акаунта Трампа; зрештою платформі дозволили поділитися деякою інформацією щодо ордеру з колишнім президентом.

Офіс спецпрокурора, котрий зараз працює над кримінальним провадженням проти Трампа у Вашингтонському суді стосовно його намагань змінити результати президентських виборів 2020 року, подав запит на ордер у січні 2023 року.

Зрештою Twitter надав правоохоронцям записи, у яких ті були зацікавлені, зазначено в документі, вже опублікованому окружним апеляційним судом США.

Між Twitter і офісом спецпрокурора Джека Сміта кілька місяців тривала юридична суперечка щодо того, чи можна повідомляти Трампу про ордер на обшук.

Дискусія вийшла на широкий загал у 9 серпня, коли Вашингтонський апеляційний суд оприлюднив рішення, де підтримано висновок окружного суду щодо цієї суперечки, зокрема в питанні накладання санкцій на компанію, котра надала потрібну інформацію на три дні пізніше встановленого терміну.

В апеляційному суді заявили, що окружний суд "постановив, що існують "раціональні підстави вважати", що, якщо колишній президент Трамп дізнається про ордер, "поточне розслідування опиниться під серйозною загрозою", адже він отримає “змогу знищити докази, змінити моделі поведінки чи повідомити про це конфедератам".

Окружний суд також дійшов висновку, що наказ про нерозголошення необхідний, бо "існують підстави припускати, що колишній президент намагатиметься втекти від правосуддя", зазначено в примітці.

"Втім, згодом уряд визнав, що “допустився помилки, додавши втечу від правосуддя як аргумент” у своїй заяві, – йдеться у примітці. – Ризик утечі не розглядався окружним судом як фактор в остаточному аналізі".

Платформа (нещодавно перейменована в "Х") не відмовлялася надавати записи, які цікавили Сміта, але заявляли, що заборона повідомляти Трампу про ордер є порушенням Першої поправки й Акту про збережені дані – закону, який регулює зобов’язання інтернет-платформ щодо передачі даних користувачів правоохоронцям.

В процесі суперечки наказ про нерозголошення було змінено: Twitter отримав дозвіл "повідомити колишньому президенту про існування й зміст ордера", але не про те, хто саме займається розслідуванням справи.

Прокурори пішли на такий дозвіл через "додаткову інформацію" про розслідування щодо колишнього президента, яка стала публічною" після того, як було видано наказ про нерозголошення, сказано у рішенні суду.

В суді робилися побіжні згадки про секретне юридичне протистояння між офісом спрецпрокурора й великою технологічною компанією. Втім, до оприлюднення вироку апеляційного суду в середу більшість інформації про справу була прихована.

Висновок по апеляції, написаний суддею Флоренс Пань і підтриманий суддями Мішель Чайлдс і Ніною Піллар, було видано в липні. Версію, оприлюднена в середу, було відредаговано перед публікацією.

В документі йдеться, що офіс Сміта стикнувся зі "складнощами", коли вперше спробував видати Twitter ордер на обшук і наказ про нерозголошення.

Прокурори спершу здійснили спробу надіслати Twitter ордер через їхній вебсайт для юридичних запитів (17 січня 2023), але "виявили, що вебсайт не працює", зазначено у вироку. Прокурори успішно зв’язалися з Twitter через той самий сайт двома днями пізніше.

Втім, за тиждень вони звернулися до адвокатки Twitter, аби перевірити виконання ордеру. Юристка компанії заявила, що «нічого не чула про ордер», йдеться в тексті наказу.

 До початку лютого Twitter попросив Вашингтонський окружний суд скасувати наказ про нерозголошення, заявивши, що вони мають повідомити Трампу про ордер. Окружний суддя відхилив їхнє прохання, і 9 лютого Twitter передав правоохоронцям записи.

У березні Twitter звернувся до апеляційного суду з проханням скасувати висновок окружного суду щодо наказу про нерозголошення. У липні прокурори змінили цей наказ, дозволивши повідомити Трампу частину інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!